Екшън, семейство, любов, напрежение, мафия, престрелки и най-важното - коли.

...
Екшън, семейство, любов, напрежение, мафия, престрелки и най-важното - коли.
Коментари Харесай

Бързи коли, яростни шофьори и експлозии за разкош

Екшън, семейство, обич, напрежение, мафия, престрелки и най-важното - коли. Това е формулата на една от най-известните и сполучливи екшън кино поредици, станала обичана на доста хора по целия свят - " Бързи и гневни ". На 19 май 2023 година десетата част потегли по кината и не беше изненада, че билетите се продаваха като топъл самун. Всеки очакваше да види познатите си герои и в какво рисково съревнование щяха да се впуснат.

Филмът беше динамичен, изпълнен с доста деяние и напрежение, както се очакваше. Не изпадаше в досадни остатъци или детайлности, а този път се стремеше да заобикаля огромните фантасмагории и нереалистични моменти, доколкото сюжетът позволяваше. И въпреки всичко какво е екшън филм без доза зрелища? Главният му проблем обаче е следният: доста постоянно отделя повече време на това да се връща обратно към предишното, в сравнение с да се концентрира върху нещо ново от сегашното.

Историята стартира с ретроспекция от петия филм - " Бързи и гневни: Удар в Рио ", считан за един от най-хубавите от цялата поредност. Представя се злодеят на десетата част - Данте Рейес, наследник на Ернан Рейес, който с години се приготвя да отмъсти на Доминик Торето и всичките му близки. По време на десетия филм, Брайън (синът на Торето) към този момент е на 12 и обича колите колкото цялото си семейство. Сюжетът се заплита, когато Данте подмамва екипа на Торето и самия него в Рим, където проектът му за възмездие се задейства, а точно да накара Доминик да страда, отнемайки му всичко, което обича. Основната концепция на историята не е комплицирана, нито е най-оригиналната, само че това не пречи да бъде показана и развита добре.
Снимка: Forum Film Bulgaria
Едва ли е нужно да се разказват в детайли огромните имена в актьорския състав. Вин Дизел и останалите ни познати артисти към този момент усещат персонажите си като втора кожа, станали са едно с тях. Но за толкоз филми на самите герои към този момент не им остават доста благоприятни условия за развиване, само че това никога не ги прави плоски или безинтересни.

Доминик Торето (Вин Дизел) видимо не се трансформира като персонаж през този филм. Моралният му компас сочи в същата посока и е все по този начин подготвен да отбрани фамилията си от всяко зло, което го заплашва. Онова, което е заставен да разбере, обаче, е това, че не може да избави всички, колкото и да желае и това е спорът, пред който се изправя през целия филм, както и страхът от тази загуба, който го прави уязвим.

Другият персонаж, в който се долови малко по-осезаема смяна е Роман Пиърс (Тайрийз Гибсън). За пръв път има опцията да бъде водач и да води екипа си по време на задача, единствено с цел да се окаже, че това е капан, който едвам не ги убива. Фасадата на постоянно самоуверения и инатлив Роман се пропуква и той най-сетне си признава, че не е кадърен за това, съмнява се в себе си. Това е и добър миг в скрепването на другарството му с Теж (Лудакрис). Теж подвига Роман на крайници и демонстрира, че другарството им е доста повече от непрекъснати дразги. Този миг придава дълбочина на връзките им.

Брайън може и да отсъства за следващ път от цялостния сюжет (по явни причини), само че най-малко се сдобихме с един много забавен и живописен изверг в лицето на Данте Рейес (Джейсън Момоа). Той е откачен, рисков и занимателен по едно и също време. Лудостта и неговата комичност в началото не допускат някаква сериозна опасност, защото това го кара да се отличава радикално от предходни злодеи. Е, най-малко до момента в който не стартира да взривява всичко наред. Години наред учи Дом и фамилията му от разстояние, с цел да сформира идеалният проект за възмездие. През целият филм Данте е с няколко хода напред, даже и към самия край. Джейсън Момоа се оправя чудесно с тази роля и му проличава какъв брой доста се забавлява, до момента в който играе. Всяка сцена, в която взе участие е забавна и прави кино прекарването още по-приятно. Много фенове показват облика на Данте Рейес и играта на Джейсън Момоа като най-хубавата част от целия филм.
Снимка: Forum Film Bulgaria
Начинът на снимане постоянно е бил измежду мощните страни на цялата поредност. Динамични фрагменти, преносима камера, другите ъгли, забавеният кадър и продължителните фрагменти без пресечки. Всичко това способства за напрежението и цялото деяние изключително в подиуми като боеве, престрелки и надпревари.
Снимка: Forum Film Bulgaria
Цветовете са топли, пресъздават чувството за нещо лятно, занимателно и щуро. Топлината се свързва и със фамилията, което е в основата на всеки от десетте кино лентата. По-големият контрастност идва от метода, по който героите са облечени, изключително сравнявайки Дом и Данте. Дом, както през множеството време, е облечен в черно или просто тъмни цветове, до момента в който Данте носи шарени облекла в ярки цветове, пръстени, слънчеви очила... Цялата му визия е екстравагантна и обилна за разлика от семплия Дом. Освен това се прекатурва класическата визия за герой-злодей във визията, защото нормално е по-обичайно злодеят да бъде облечен в черно, а героят - в нещо ярко. Отново цялостната хармония е комбинация сред сериозните тъмни тонове във връзка с секрети организации и технологии, само че и светли за оня тропически и лек привкус, който поредицата имаше главно първоначално, когато всичко се въртеше главно към надпревари и празненствата, които ги заобикаляха.

Музиката е комбинация от регетон, рап и композициите на Брайън Тайлър, които пресъздават още веднъж познатата атмосфера. Регетонът припомня за произхода на Доминик Торето, рапът символизира колите, гонките, гангстерския метод на живот и адреналина, а композициите укрепват напрежението, там където е належащо.

" Бързи и гневни 10 " е прелестен филм, изпълнен с доста деяние, обрати, комизъм и още нещо. Някои хора биха го хулили за това, че към този момент напълно се е разводнила поредицата, други ще го заобичат, а трети - просто ще се насладят на едно епично кино преживяване. Независимо от това той бележи началото на края на поредност, с която е израснало едно потомство, а от Вин Дизел и компания несъмнено не може да се чака нищо по-малко от зрелищен край.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР