Екомания: Пенсионират пластмасовите кутии. Пластмасовите кутии за храна, които се

...
Екомания: Пенсионират пластмасовите кутии. Пластмасовите кутии за храна, които се
Коментари Харесай

Екомания: Пенсионират пластмасовите кутии

Екомания: Пенсионират пластмасовите кутии. Пластмасовите кутии за храна, които се употребяват в магазините и заведенията за хранене, скоро ще бъдат пенсионирани. Употребата им ще остане в историята, както се случи с вилиците, лъжиците, сламките, чашите и чиниите от пластмаса.

Това планува нова инструкция, която се разисква в Европарламента. С нея ще се разшири описът на неразрешените артикули за еднократна приложимост. Ще се вкара и нова процедура за ремонт на артикули в гаранция, оповестиха още от Брюксел.

Целта е запазване на околната среда и ограничение на потреблението на опаковки за еднократна приложимост, защото съгласно данни на Европейската комисия над 80 на 100 от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Още със възбраната за потребление на еднократните принадлежности Европейска комисия задължи страните членки да доближат и задачата от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029 година Бутилките би трябвало да бъдат с най-малко 25% рециклирано наличие до 2025 година и 30% до 2030 година У нас и в магазините, и в заведенията за хранене към този момент не се оферират пластмасови принадлежности. Сламките към този момент са хартиени, а вилиците и лъжиците – бамбукови или дървени. Ако откриете пластмасови сламки, те са залежали и се оферират скрито от дребни бакалии, разясниха консуматори.

С цел запазване на околната среда от Европейската комисия одобриха и предложение, с което се предизвиква ремонтът на артикули. Целта е, когато се счупи тв приемник в гаранция да вземем за пример, не да бъде сменен с нов, а да бъде ремонтиран. За задачата ще бъде основана и специфична платформа, посредством която поправката да бъде улеснена оптимално за потребителите. През последните десетилетия замяната постоянно е била предпочитана пред ремонта, когато продуктите станат дефектни, обясниха от Брюксел. Предложението ще направи по-рентабилен ремонта вместо замяната на артикули. Освен това по-голямото търсене ще докара до подтик на бранша на ремонтите, като в същото време ще подтиква производителите и продавачите да развиват по-устойчиви бизнес модели, акцентираха още от Европейската комисия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР