Екоактивисти от девет страни организират протестна акция в Димитровград. Защо

...
Екоактивисти от девет страни организират протестна акция в Димитровград. Защо
Коментари Харесай

Екоактивисти от няколко държави протестират пред ТЕЦ „Марица-3“

Екоактивисти от девет страни провеждат протестна акция в Димитровград. Защо и по какъв начин желаят да привлекат вниманието към Топлоелектрическа централа „ Марица-3 “ ?

Представителите на „ Грийнпийс “ от Австрия, Хърватия, Румъния, Гърция и още няколко страни са се качили на охладителната кула на централата и следва да разпънат там своето обръщение за по-чист въздух и по-здравословен живот на популацията в региона.

На близо 75 милиона евро за последните пет години възлиза дължимата сумата за така наречен въглеродни квоти

„ Това е мирна протестна проява против токсичното влияние, което тази централа има върху локалните поданици и околната среда. Тя сега не работи, само че единствено преди към десетина дни, когато беше включена, жителите на Димитровград и района споделиха фотоси, на които се вижда по какъв начин къщите, колите и дворовете им са покрити с лепкави сажди “, изясни Десислава Микова.

Според нея е необичайно, че станцията не е отчела повишение на серния диоксид във въздуха. Но е имало предишни включвания на ТЕЦ-а, при които е било регистрирано замърсяване.

Излизащите от постройката на котелното неорганизирани излъчвания са породени от проблем на един от димните вентилатори

„ Енергийната система на България може да действа и без тази централа, тъй че тя може да бъде затворена “, сподели още Десислава Микова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР