Екипите ни поработиха много за тази важна среща на външните

...
Екипите ни поработиха много за тази важна среща на външните
Коментари Харесай

Могерини: Имаме единен подход за Стратегията за Западните Балкани

Екипите ни поработиха доста за тази значима среща на външните министри. Tова, че е неофициална, не значи че е по-малко значима, съобщи по време на конференцията след Неформалния съвет на министрите на външните работи " Гимних " Федерика Могерини, висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Стигнахме до съглашение, стигнахме до благоприятни условия за продан на хрумвания по един прям метод като мислим най-много за бъдещето, добави тя.

Федерика Могерини, висш представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност: Днес обичайно обменихме хрумвания с страните - кандидатки, вниманието беше ориентирано към съдействие в областта на сигурността и защитата. Много ползотворно беше това, че обменихме отзиви, по-конкретно по общите старания, които поставяме за превъзмогване на провокациите, пред които сме изправени всички в областта на сигурността - битка с радикализацията, продан на информация за завръщащи се задгранични бойци, информация за европейските задачи, които се организират в тази част на света.
Усилията, които Европейски Съюз поставя в областта на сигурността са значим детайл от нашата взаимна активност, изясни Могерини. Нещо, с което и страните - кандидатки би трябвало да бъдат наясно, тъй като те се приготвят да се причислят към нас, добави тя.

Най-важно беше разискването по Западните Балкани - това е и един от главните цели на Българското председателство, приоритет, който и ние споделяме, разяснява Могерини. Тя изясни, че срещата е била първата опция за министрите на страните - членки да обсъдят тактиката за Западните Балкани, която беше показана предходната седмица в Страсбург.
Федерика Могерини, висш представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност: Много позитивно мина разискването, виждам, че всички са обединени към общата цел в поддръжка на напъните, които поставяме взаимно с Българското председателство, с цел да се подсигурява вероятност и общо бъдеще в границите на Европейски Съюз за нашите сътрудници от района.
На въпрос на Българска национална телевизия може ли да чакаме до края на Българското председателство дата за начало на договарянията за някоя от страните от Западните Балкани, Могерини съобщи:
Федерика Могерини: Има обединен метод от страна на министрите за положителното приемане, оценка на Стратегията и всички детайли, които се съдържат в нея. Разбира се по време на българското председателство имаме опция да работим и напреднем по целия район. Нещо, което желая да подчертая - Стратегията се отнася до целия район. Не основава разнообразни категории, разнообразни упования измежду районните сътрудници, които имаме в Западните Балкани. И даже този небосвод, който беше упоменат от министър Захариева - 2025 година е реалистична, допустима вероятност. Това не е цел. Не единствено за двете страни, които сега са в развой на договаряния, само че във връзка с други страни, които могат да стартират да договарят. И това персонално е моето предпочитание - от в този момент до юни това да се случи и това е една позиция, която има Комисията. Но това е рамката, по която работим понастоящем. Знаем, че тук има доближаване в нашата работа.
По време на срещата министрите са провели и спор по тематиката Сирия. Виждаме, че на място обстановката става все по сложна. Все още обстановката остава трагична, Европейски Съюз продължава да обръща огромно внимание на спора и на главните му детайли, които ще бъдат в центъра на вниманието на идната ни конференция, взаимно с Обединените народи, изясни Могерини и добави, че в Брюксел ще се организира втора конференция, отдадена на Сирия.

По време на тази конференция, че вниманието ще бъде ориентирано главно към два аспекта - първо, филантропичната поддръжка за сирийците и в страната, и в прилежащите страни, и вторият аспект - поддръжката на Организация на обединените нации за политическия развой в Женева.
Федерика Могерини, висш представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност: Според нас това е единственият метод да се стартира действителен политически преход в страната, тъй че Сирия да стане дом на всички сирийци, да се резервира многообразието в обществото и да се противопоставяме на Ислямска страна.

 Екатерина Захариева: Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа Екатерина Захариева: Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа
Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа, те са сърцето на Европа и част от Европа и не е от интереса нито за тях, нито за страните-чл...
 Съвместна конференция на Федерика Могерини и Екатерина Захариева Съвместна конференция на Федерика Могерини и Екатерина Захариева
Днес е вторият ден от неофициалната среща на външните министри от страните от Европейски Съюз. В диалозите взе участие и висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР