Екипът на Музея на хумора и сатирата е подготвил на

...
Екипът на Музея на хумора и сатирата е подготвил на
Коментари Харесай

Музеят на хумора и сатирата в Габрово става на 52 години

Екипът на Музея на хумора и сатирата е подготвил на 1 април Ден на отворените порти, изпълнен със смях, занимания и изкуство. Отправяме покана към всички, които желаят да отпразнуват Деня на шегата и 52-рия рождения ден на Музея в Габрово. Както постоянно, входът е свободен за всички гости, оповестяват от музея.
Програмата за деня включва оповестяване на името на #БезименнотоКоте и показване на кръстника (от 9 ч.),
Детско ателие " Първоаприлска смешка " в Залата на жирафите (от 10 ч.), Награждаване на спечелилите от състезанието " Тийн куратор " (от 12 ч.), Детско ателие " Шарж и автошарж " с присъединяване на Ивайло Цветков в зала 7 (15 ч.), разкриване на " 10% Карнавал " - групова галерия на фотографии от Габровския карнавал през последните 10 години, в зала 8 (от 17 ч.), разкриване на юбилейната галерия на карикатуриста Ивайло Цветков " 60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство " в зала 7 (от 17,30 ч.).

10% Карнавал

Габровският карнавал? Всеки, който най-малко един път е взел участие или участвал, го свързва със смях и положително въодушевление, споделени страсти, и по нашенски - закачливо-заядлива политическа ирония, без която това всенародно забавление не трябва. Традицията се заражда в края на XIX век, по-късно празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал - и по този начин, към този момент 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропущат това представление - през Втората международна война и при започване на Прехода (1990-1998).
През XXI век Карнавалът, към този момент част от международното карнавално семейство, е обичано събитие и на гостите на града - десетки хиляди фенове от страната и чужбина прииждат през третата събота на май. Музеят на хумора и сатирата прикани локалните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата " 10% Карнавал ". В нея вземат участие фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. По концепция на Пламен Иларионов.


60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство

Ивайло Цветков е един от най-активните карикатуристи в България. Носител на редица интернационалните награди, той не пропуща да реагира на политическите събития у нас и по света посредством своите шаржови портрети и карикатури. През 2022 година той е почетен с Голямата премия " Златен Езоп " в раздел " Карикатура " в 25-ото Габровско биенале. В юбилейната си независима галерия в Музея на хумора и сатирата гостува със 109 произведения - шаржове и карикатури, 38 от които са носители на призови награди от състезания в Европа, Азия и Латинска Америка.
Ивайло Цветков е роден през 1964 година в Троян, само че израства в Ловеч. Завършва Националното учебно заведение по приложни изкуства в Троян, компетентност " Керамика ". Работи като художник в периодическия щемпел - вестниците " Пардон ", ДУМА, " Република ", " Монитор ", " Телеграф ", " Политика ", " Eurosport ", списание " Тема ". През годините сътрудничи с карикатури в " Стършел ", " Тримата простаци ", " Луд Труд ", списание " Лов и лов на риба " и други
В интервала 2016-2020 година е секретар на секция " Карикатура " на СБХ. Членува и в интернационалните асоциации на карикатуристи FECO, Cartooning for Peace и Cartoon Movement. Бил е ръководител и член на жури в карикатурни състезания у нас и по света. Има към 140 награди и оценки от интернационалните състезания на карикатурата. Негови независими изложения са представяни в Осиек (Хърватия), Сургут (Русия), Прешов (Словакия), Виница (Македония), София (България). Има издадени две книги с карикатури (1996 и 2016). Член е на СБХ от 1995 година В момента е карикатурист на в. " Телеграф ".


Ивайло Цветков пред ДУМА

След толкоз доста и разнородни произведения, които е основал за медиите и за състезания, Ивайло Цветков твърди, че всички тематики са му забавни. " И въпреки политиката да не ми е измежду обичаните, в последните години тя сама ни занимава със себе си, даже да не желаеме - каквато и медия да отвориш, излиза някой политик и незабавно основава концепция за подигравка ", сподели за ДУМА Ивайло. Най-приятни тематики за него са театърът, любовта, космосът, бирата... Също по този начин тези, които рисува за състезания в чужбина - дефинирани малко и тъкмо, които непринудено пораждат облик и сюжет.
Всеизвестно е, че Ивайло е занаятчия на шаржовете - от един взор долавя всеки минус на персонажа, който след това майсторски и със благосклонност трансформира в доминанта. " Хората доста харесват и се забавляват с шаржовете, само че на другите,  а като видят себе си, някои губят възприятие за комизъм. Има и ядосани политици поради сходни изображения, само че множеството резервират безмълвие, което е най-умното в тази ситуация. А някои пък откровено се смеят над своите облици, даже си събират сбирки. Но при всички положения, у нас преследван карикатурист няма ", споделя известният художник.
В своя разнороден креативен път Ивайло е бил за малко и преподавател по изобразяване, по тази причина счита, че ще успее да увлече дребните гости в Детското ателие " Шарж и автошарж ". " Мисля на първо време да си направя автошарж отстрани, който е много присъщ, и да им обясня, че карикатурата е самобитно пресилване. Който прави карикатури на другите, би трябвало да стартира от себе си и не трябва да се сърди на тези, които го шаржират. Ще им предложа всеки да си нарисува другарчето или родителите си, или пък нещо смешно - като габровската котка с отрязаната опашка да вземем за пример. Ще им обясня и че има и тъжни карикатури, само че те са единствено за възрастни и в Деня на хумора са неразрешени ", описа за ДУМА Ивайло Цветков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР