Екипът на Международния музикален фестивал Варненско лято“ и неговият артистичен

...
Екипът на Международния музикален фестивал Варненско лято“ и неговият артистичен
Коментари Харесай

Екипът на ММФ Варненско лято представи акцентите на фестивала за 2024 година

Екипът на Международния музикален фестивал " Варненско лято “ и неговият артистичен шеф маестро Марио Хосен показаха програмата на тазгодишното издание на фестивала. Няколко концерта бяха откроени като акценти за 2024 година, както и наситената кросоувър стратегия и взаимните прояви с Международния сценичен фестивал.

Маестро Хосен е уверен, че и тази година фестивалът има своето съществено наличие на европейската фестивална карта с богатата си и разнообразна стратегия. Световноизвестният солист открои концерта на Симфоничния оркестър на Държавната опера – Варна с диригент Константин Илиевски, като едно от най-значимите спектакли и събитието, с което ще бъде открит фестивалът на 22 юни. Програмата на концерта е поклон към белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз с дебют на пианиста Саркис Балтаян на фестивала. Ще бъдат изпълнени още " Рапсодия Вардар “ на Панчо Владигеров във връзка 125-годишнината на композитора, произведения на Гершуин и Мануел де Файя.

" Варненско лято “ е емблема на града и една от главните обичаи тук. Няма обожател на музиката в България, който да не познава фестивала и да няма прелестни мемоари от него, разяснява кметът Благомир Коцев. Той увери уредниците, че Община Варна ще работи за надграждането на фестивала и ще спомага за подготовката и провеждането му през 2026 година, когато се навършват 100 години от неговото учредяване.

Варненско лято е образцовият фестивал, който демонстрира по какъв начин една културна демонстрация може да се трансформира в демонстрация на знание, а не просто в събиране на хора, които забавляват публиката. Той е нещо прекомерно огромно, с цел да бъде тематичен фестивал и това което сплотява тематиките, е проучването на границите, на пресечните точки сред класическата музика и другите музикални жанрове, сподели на срещата си с екипа на фестивала заместник-кметът по въпросите на културата Павел Попов. 

С огромно наслаждение Маестро Хосен показа и програмата на заключителния концерт от фестивала на 5 октомври. За първи път от 40 години той ще извърши произведение на Концерт за цигулка и оркестър на Юлиус Конюс под диригентството на Георги Димитров.

В взаимната стратегия на музикалния фестивал и на Международния сценичен фестивал " Варненско лято “ акцент е присъединяване на Юджийн Чаплин, наследник на Чарли Чаплин. За първи път в България той ще показа концерта-спектакъл " Чаплин пианисимо “, отдаден на живота и творчеството на великия артист.

Международният теоретичен симпозиум в границите на фестивала ще бъде отдаден на музиката на дунавските нации. Вечерните концерти, включени в него, включват камерни произведения на композитори от Австрия, България, Германия, Румъния и други дунавски страни. В специфичната стратегия Марио Хосен е събрал на една сцена надарени млади музиканти и одобрени имена в класическата музика.

Пълната стратегия на фестивала може да бъде забелязана на: https://varnasummerfest.org
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР