В началото на века автомобилните производители започнаха да поставят в

...
В началото на века автомобилните производители започнаха да поставят в
Коментари Харесай

Как да разберем, че филтърът в салона на автомобила ни е за смяна?

В началото на века автомобилните производители започнаха да слагат в климатичната система специфични филтри, защитаващи салона от прахуляк, пясък и други нечистотия. Стандартният вид на този детайл се прави от тънка хартия с електростатичен заряд, пропита със специфичен разтвор. След това се появиха още разнообразни филтри, които пазят салона освен от пясък и прахуляк, само че и от нездравословните излъчвания, миризми и разнообразни акумулатори.

Как да разберем, че филтърът в салона на автомобила ни е за промяна? Предлагаме ви 4 елементарни признака, които демонстрират, че има проблем с този детайл и се постанова той да бъде сменен.

Миризма в салона

Най-често за износването на филтъра може да се разбере по присъщия аромат, който се появява в салона. Ако този подробност не е сменян от много време, той става източник на противен мирис от насъбраната в него нечистотия. Срокът за счита на филтъра е посочен в инструкцията за прилагане на автомобила – между 10 000 и 20 000 км пробег, според от модела, написа AutoMedia.bg. Трява да се регистрира, че този период е избран от производителя предвид на потреблението на колата в естествени условия. Ако живеете в гъстонаселен град и прекарвате доста време в тапите, срокът на валидност на филтъра може да се редуцира на половина. А това значи, че той би трябвало да се сменя най-малко един път на 6 месеца.

Прах от въздуховодите

Понякога при включване на вентилацията може да се види даже с просто око, по какъв начин дружно с въздуха в салона влиза и бликам прахуляк. Задръстеният филтър става удобна среда за поява на плесен и дружно с прахта и пясъка в купето влизат и бактерии. А те могат да бъдат източник на инфекциозни заболявания.

Проблем с вентилацията

    

Запушеният филтър утежнява работата на системата за вентилация и понижава въздушния поток, който влиза в салона. Така през лятото се покачва температурата в автомобила, а през зимата отоплението работи по-зле. При това климатикът е подложен на в допълнение натоварване, което се отразява на неговата работа и надлежно на ресурса му. Така че не трябва да се пести от промяна на филтъра, още повече че тя не е толкоз скъпа. Не е за препоръчване този значим подробност да се чисти или измива. Ако е изхабен, той рано или късно ще престане да прави работа, по тази причина е по-добре да се размени с нов.

Запотени стъкла

За проблем в климатика и системата за вентилация поради изхабен филтър може да се разбере и от изпотяването на стъклата. Това може да покаже и доколко е нечист филтърът. Факт е, че свалянето на този детайл не съставлява компликация, тъй че съвсем всеки може да види до каква степен той е повреден. Все пак при някои модели достъпът до филтъра не е толкоз лесен и се постанова свалянето на други детайли от салона. Затова е специалистите предлагат посещаване в сервиз, където тази работа ще бъде свършена по-добре.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР