Екип от лекари, работещи с ветеринари в зоопарк в Сан

...
Екип от лекари, работещи с ветеринари в зоопарк в Сан
Коментари Харесай

За първи път: Оперираха горила от катаракта

Екип от лекари, работещи с ветеринари в зоопарк в Сан Диего, са направили сполучлива интервенция на катаракта на горила, оповестява Би Би Си.
Очен хирург, оперирал хиляди хора, само че в никакъв случай примат, е направил процедурата.
Тригодишната Лесли страдала от възходяща слепота на лявото око като вероятен резултат от пострадване. Лесли, която тежи 30 кг, в този момент се завръща при себеподобните си, до момента в който се възвръща от интервенцията.
Екип от офталмолози и анестезиолози от здравната болница в Калифорнийския университет в Сан Диего бяха призовани да оказват помощ в първата в историята интервенция на катаракта на горила на 10 декември, само че тя беше оповестена едвам на 6 януари, заяви БГНЕС.
" Като ветеринари, не е наложително да сме експерти във всички разнообразни области на медицината ", съобщи зоо ветеринарният доктор Мередит Кланси.
Катарактата, която предизвиква замъгляване на лещата на окото, затрудняващо зрението, постоянно се демонстрира естествено със стареенето. Но отглеждащите Лесли считат, че катарактата й е била породена от рухване, до момента в който „ е практикувала уменията си за катерене или от прекомерно гневна игра с други млади горили в нейното обграждане “.
Специалистът по катаракта доктор Крис Хейхел употребявал микроскоп, с цел да отстрани замъглената леща и да я размени с изкуствена.
Д-р Хейхел споделя, че е правил интервенция на хора, чиято възраст варира от един ден до 105 години, само че това е първата му горила.
Анатомичните прилики сред очите на хората и горилата значат, че процедурата не е прекомерно сложна, се споделя в известие за пресата от зоопарка.
Хейхел сподели още, че ветеринарни лекари са му споделили, че горилите не би трябвало да се гледат непосредствено в очите, защото това може да ги накара да се усещат некомфортно.
" Е, това беше малко комплицирано ", сподели очният хирург.
Служителите на зоопарка са успокоявали 31-годишната майка на Лесли - Кокамо, тъй че тя да не бъде обезпокоена от отсъствието на щерка си по време на интервенцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР