Екип от български учени разработва препарат за лечение на автоимунни

...
Екип от български учени разработва препарат за лечение на автоимунни
Коментари Харесай

Екип от наши учени разработва препарат за лечение на автоимунни заболявания

Екип от български учени създава препарат за лекуване на автоимунни болести . Той ще е на основата на изобретението, наречено Супресор на ендогенния човешки гама-интерферон .
 
Неговите създатели доцент Геновева Начева, в екип с Иван Иванов и Стефан Петров , завоюваха премията „ Изобретател на годината “ в категория „ Химия и биотехнологи и “ на Патентното ведомство.

 
„ Това, което се опитваме да вършим, е един евентуално лековит препарат, с който да се лекуват автоимунни болести и вероятно трансплантна атеросклероза “, описа доцент Геновева Начева и изясни самия развой:
 
„ В естествения и здрав човешки организъм имунната система действа с помощта на един доста тънък баланс сред доста молекули, най-различни белтъци. В момента, в който този баланс се промени , разбалансира, тогава към този момент настъпват разнообразни болести, в това число и автоимунните, и има такива данни в литературата, че този белтък, с който ние се занимаваме, е един от виновниците за настъпването на такива болести, тъй като към този момент е потвърдено, че при такива болести той се създава от организма повече, в сравнение с е належащо. И ние търсим по какъв начин да потиснем този дисбаланс . Това към момента е на равнище лабораторни разработки, само че по концепция би трябвало да бъде инжекционни препарати “.

 
Всичко това е патентовано, в това число и с американски патенти, уточни още доцент Геновева Начева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР