Екип астрономи откри за пръв път вода в атмосферата на

...
Екип астрономи откри за пръв път вода в атмосферата на
Коментари Харесай

Учени откриха вода на планета, която може да е годна за живот

Екип астрономи откри за пръв път вода в атмосферата на планета с орбита към далечна звезда, оповестиха Би Би Си и НАСА.

Откритието прави далечния свят (носещ името K2-18b) с водни в атмосферата пари вероятен претендент за място, където да се търси извънземен живот.

" Това е първият случай, в който намерихме вода на планета в обитаемата зона към звезда, където температурата е евентуално съвместима с съществуването на живот, " споделя Джована Тинети от " Унивърсити колидж Лондон " (UCL), управлявала екипа. Изследването е оповестено в сп. " Нейчър астрономи ".

След десетилетие телескопите може да са в положение да дефинират дали атмосферата на тази планета съдържа газове, които може да са създадени от живи организми. Авторите чакат бъдещите проучвания, с цел да схванат дали хипотезата им ще се удостовери - в атмосферата може да има и азот (като в земната) и метан.

Твърде надалеч

За обитаема зона към звезда се счита такава с температури, даващи опция на повърхността на планета да има вода в течно положение.

K2-18b е на 111 светлинни години (около 650 трлн. мили) от Земята. Това значи, че до нея мъчно може да бъде изпратен уред. Екзопланетата (планета отвън слънчевата система) е една от над 4000, засечени за съвсем три десетилетия, само че на нито една от предходните, открити в обитаемата зона към дадена звезда, няма сходна находка.

В случая екипът е разгледал планети, засечени от телескопа " Хъбъл " сред 2016 и 2017 година, и е изучил метода, по който светлината минава през тях, след това определяйки част от химикалите в атмосферата (от състава ѝ зависят сходни промени във взаимоотношението със светлината).

Компютърен модел демонстрира, че в атмосферата ѝ може да има до 50% вода - без аналог отвън Слънчевата система.

Съмнения

Става въпрос за планета с температури сред нула и 40 градуса по Целзий, с размер малко над два пъти колкото Земята и маса 8 пъти колкото земната. Върти се към звезда джудже, много по-малка и хладна, само че по-активна от Слънцето.

Затова не всички астрономи са въодушевени - някои споделят, че планети с такива размери и маса над 1.5 пъти тази на Земята мъчно биха могли да поддържат живот, защото нямат твърда атмосфера и вода в течно положение.

" Гравитацията ѝ може да е доста по-силна от тази на Земята, а радиационният ѝ декор може да е неприятелски ", отбелязва и НАСА.

Освен това астрономите мъчно се съгласяват какви условия са нужни, с цел да е обитаема дадена планета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР