ЕК дава зелена светлина на българския План за възстановяване и

...
ЕК дава зелена светлина на българския План за възстановяване и
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България

ЕК дава " зелена светлина " на българския План за възобновяване и резистентност. Това съобщи ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен от Гранитната зала на Министерски съвет в София на взаимна конференция с министър председателят Кирил Петков, на която показват Националния проект за възобновяване и резистентност на България.

" Българският проект е извънреден. Почти 60% в него поддържат зеления преход.
За нас е значимо България да е дружно с Европейски Съюз в тази посока. Планът дава отговор на доста условия, които са много високи. " - съобщи ръководителят на Европейска комисия.

Председателят на Европейска комисия предложи съветските газови доставки да се заплащат в евро или долари, както е по договорите с Газпром. Предстои разбор на указа на съветския президент Владимир Путин и към момента няма обща позиция на Европейски Съюз, само че договорите би трябвало да се съблюдават и доставките да се заплащат както е заложено по тях, посочи Урсула фон дер Лайен.



Премиерът Кирил Петков регистрира, че Планът съставлява 10% от българската стопанска система.

" Планът ни дава стъпки напред да сме самостоятелни от Русия, инвестирайки толкоз доста в различни източници на сила и в батерийния комплекс. Позволява ни да използваме нашата сила. Ако обърнем минералните извори в електрическа енергия, тя ще е чиста и самостоятелна. Така че Планът и гръцката връзка ще ни разрешат самостоятелност и опция да направляваме стопанската система и ориста си. " - сподели Петков



Министър-председателят уточни, че финансирането по Плана се равнява на към 10% от българската стопанска система и блакодари на ръководителят на Европейска комисия за наличието ѝ през днешния ден в София..

" Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще обезпечи модернизацията на България. Той дава опция да си подсигуряваме енергийната сигурност и да използваме най-нови технологии, да реформираме върховенството на закона за засилен надзор върху основния прокурор с назначението на арбитър, който краткотрайно ще е прокурор, КПКОНПИ да се реформира и да стартира да работи, да модернизираме железниците, да влагаме в образованието, в проучванията и модернизациите. " - сподели Петков.



Председателят на Европейска комисия благодари на българското държавно управление за помощта, която оказва на украинските жители, търсещи избавление от войната у нас.

След като даде позитивна оценка за българския проект, Урсула фон дер Лайен връчи на министър-председателя почетен плакет.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР