Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е преизбран с 97

...
Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е преизбран с 97
Коментари Харесай

Сиси спечели втори мандат с 97% от вота и без опозиция

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е избран отново с 97 % от подадените на президентските избори предходната седмица гласове. Със същия резултат Ас Сиси, който е някогашен главнокомандващ на египетската войска, си обезпечи и първия мандат, съобщи организация " Ройтерс ", като се базира на оповестените през днешния ден дефинитивни публични резултати от изборите.

Избирателната интензивност обаче се оказва по-ниска от предходните избори - 41% - макар напъните допустимо максимален брой египтяни да бъдат накарани да отидат да гласоподават. Внушителната победа на Ас Сиси на процедура беше обезпечена и беше доказана още от неокончателните резултати, огласени след края на изборите в сряда.

На тях имаше единствено още един претендент - самият той последовател на Ас Сиси - откакто през януари всички съществени опозиционни кандидати прекратиха кампанииите си. Основният съперник на досегашния президент пък беше задържан, а ръководителят на акцията му пребит, до момента в който другите претенденти за президент се отдръпнаха с претекста, че са били сплашвани.

Ас Сиси съобщи, че му се е желало да се явят на изборите да се бяха явили повече претенденти и че няма нищо общо с отдръпванията на опозиционните кандидатури. При разгласяването през днешния ден на формалните резултати, което беше излъчено по малкия екран, централната изборна комисия съобщи, че изборите са били свободни и почтени.

По-ниската изборна интензивност е евентуален крах за Ас Сиси, който преди изборите беше декларирал, че ги счита по-скоро за референдум за ръководството си като президент, в сравнение с за същинска конкуренция. На изборите през 2014 година, на които Ас Сиси завоюва първия си мандат, интензивността беше 47 %, отбелязва Ройтерс.

Държавните медии окачествиха по-ниската изборна интензивност като изменничество към Египет. Според известия в локални и задгранични медии някои гласоподаватели са споделили, че са им били предлагани тласъци, с цел да гласоподават, в това число пари и храни, само че без да прецизират от кое място са идвали предложенията. Властите обявиха, че даже да е имало такива случаи, страната не е забъркана по никакъв метод в тях и са били извънредно редки.

Според критиците на Ас Сиси заради тежките стопански промени, при които се е влошило ситуацията на множеството египтяни, както и след невиждани репресии против инакомислието, известността на някогашния военачалник е намаляла.

Привържениците му са на мнение, че тези ограничения са били нужни, с цел да бъде нормализиран Египет, който е изправен пред опасността на " Ислямска страна " в Северен Синай и който бе разтресен от безредици след протеста от 2011 година, довел до свалянето от власт на дългогодишния египетски водач Хосни Мубарак./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР