Египетски археолози откриха край Нил древен град на мъртвите с

...
Египетски археолози откриха край Нил древен град на мъртвите с
Коментари Харесай

Цял античен град на мъртвите откриха в Египет

Египетски археолози откриха край Нил античен град на мъртвите с дузини саркофази и предмети на изкуството. Находката е направена в египетския град Миня (245 км южно от Кайро) и е датирана на повече от 2500 години.

Некрополът съдържа 40 каменни ковчези, към 1000 скулптури и една златна маска, заяви министърът на антиките на Египет Халед ал-Енани. Открити са още керамика, бижута и други антични предмети.

Разкопките са стартирали предходната година и са били подпомагани от немски археолози от Мюнхен и Хилдесхайм, написа Der Spiegel.

Учен обработва един от ковчезите в Миня

“Това е едвам началото на ново изобретение и ще се нуждаем от най-малко 5 години, с цел да приключим работата по некропола, ” споделя ал-Енани. Находката ще хвърли нова светлина върху живота в Древен Египет.

През миналите месеци министерството на антиките на Египет презентира редица открития от древността. С това страната се надява да притегли още веднъж туристите, по този начин нужни за стопанската система. С града на фараоните Луксор, пирамидите в Гиза при Кайро и други места по поречието на Нил Египет може да предложи необикновено културно завещание, още повече че към днешна дата в Кайро поражда най-големият археологически музей в света.

При разкопките край Миня са открити няколко погребални камери на жреци на египетския господ Тот, заяви ръководителят на екипа археолози Мостафа Вазири (Mostafa Wasiri), който е и член на Върховния съвет по антиките, пред държавния вестник „ Al-Ahram “. В египетската митология Тот е с глава на птица и е господ на Луната, а също и на учението и писмеността.

Един от откритите саркофази.

Един от гробовете принадлежи на висш сановник с името Херза-Есей, чиято мумия е била открита. Тленните му остатъци са били украсени с бронз, гравиран с изображение на богинята Нут, която пази умрелите.

В Египет многочислени експедиции търсят антични съкровища. В края на януари италиански екип археолози стартира измервания в погребалната камера на Тутанкамон в Долината на кралете в Луксор. Радарните измервания на откритата през 1922 година погребална камера на детето-фараон, живял през 1330 година прочие Хр., би трябвало да отговорят на въпроса дали зад северната стена в действителност има неоткрита до момента стая, както допускат някои учени.

Наскоро учени откриха и гроб на повече от 4000 години наоколо до пирамидите, за който се допуска, че принадлежи на жрицата Хат Бет.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР