Египет подготвя зона на границата с Газа, която може да

...
Египет подготвя зона на границата с Газа, която може да
Коментари Харесай

Египет създава защитна зона за палестинци на границата с Газа

Египет приготвя зона на границата с Газа , която може да одобри палестинци , ако възможна израелска атака в Рафах провокира изселване през границата. Това издадоха четири източника и го дефинираха като неочакван ход от Кайро, оповестява „ Агенция Ройтерс “.

Египет, страната, която отхвърли да е правила сходни мерки, неведнъж вдигаше паника за опцията опустошителната атака на Израел в Газа да измести палестинците в Синай – нещо, което Кайро споделя, че би било изцяло недопустимо – повтаряйки предизвестия от арабски страни като Йордания.

Съединените щати неведнъж са заявявали, че ще се опълчват на всяко изселване на палестинци от Газа. Един от източниците акцентира, че Египет е оптимистично надъхан, че договарянията за реализиране на преустановяване на огъня могат да избегнат сходен сюжет, само че открива зоната на границата като краткотрайна и защитна мярка.

Три източника от службите за сигурност акцентираха, че Египет е почнал да приготвя пустинна зона с някои съществени уреди, които биха могли да се употребяват за заслон на палестинците , като подчертаха, че това е стъпка при непредвидени условия. Източниците, с които „ Ройтерс “ беседва по тази информация, отхвърлиха да бъдат посочени заради чувствителността на въпроса.

Израел съобщи, че ще предприеме атака , с цел да отстрани „ последния бастион “ на Хамас в Рафах, където над 1 милион палестинци са потърсили леговище заради опустошителната атака в Газа. Израел съобщи, че нейната войска изготвя проект за евакуация на цивилни от Рафах в други елементи на линията Газа.

Шефът на Организация на обединените нации за филантропична помощ Мартин Грифитс обаче съобщи в четвъртък, че е „ заблуда “ да се мисли, че хората в Газа могат да се изтеглят на безвредно място и предизвести за опцията палестинците да се разпилян в Египет, в случай че Израел стартира военна интервенция в Рафа х . Той назова този сюжет „ нещо като египетски призрачен сън .

Египет формулира своето опълчване на изселването на палестинците от Газа като част от по-широкото арабско отменяне на всяко повтаряне на „ Накба “ или „ злополуката “, когато към 700 000 палестинци избягаха или бяха принудени да изоставен домовете си във войната към основаването на Израел през 1948 година

Първият източник разяснява, че построяването на лагера е почнало преди три или четири дни и ще предложи краткотраен заслон при всеки сюжет на хора, пресичащи границата, „ до момента в който се реализира решение “.

Попитан за информацията, издадена от източниците, ръководителят на египетската Държавна осведомителна работа изясни:

Тези изказвания нямат учредения да бъдат истина. Нашите палестински братя споделиха и Египет сподели, че няма подготовка за сходна опция. “

Синайската фондация за човешки права , активистка организация, разгласява изображения в понеделник, за които посочи, че демонстрират строителни камиони и кранове, работещи в региона, и изображения на бетонни бариери. Позовавайки се на неидентифициран източник, фондация „ Синай “ твърди, че строителните работи са предопределени да основат предпазена зона при положение на всеобщо изселване на палестинци. „ Ройтерс “ съумя да удостовери местоположението на част от видеото като Рафах от позицията на постройките, дърветата и оградите, които подхождат на сателитни изображения на региона. Медията обаче не съумя да удостовери местоположението на къде е снимано цялото видео или датата, на която то е основано.

Връзките с Израел под напън

Около 1,5 милиона палестинци сега са в Рафах , повече от половината от популацията на линията Газа, съгласно организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци .

Израел твърди, че би трябвало да разшири офанзивата си в Рафах, с цел да унищожи Хамас, групата, която стои зад офанзивата от 7 октомври, при която 1200 души бяха убити в Израел и други 250 бяха отвлечени, съгласно израелски данни.

С повече от 28 000 души, които към този момент са убити при израелската атака в Газа, съгласно здравните управляващи в ръководената от Хамас Газа, ориста на хората, укриващи се в Рафах, се трансформира в интернационална угриженост , в това число за западните съдружници на Израел.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че Израел не би трябвало да продължава с интервенция в Рафах без проект за гарантиране на сигурността на хората, които се укриват там. Говорител на Държавния департамент на Съединени американски щати сподели:

„ Президентът беше безапелационен, че не поддържаме насилственото разселване на палестинци от Газа. Съединени американски щати не финансират лагери в Египет за разселени палестинци.

Кабинетът на Нетаняху подреди на армията да изготви проект за евакуация на Рафах. Но към момента няма проект.

Нетаняху, в изявление за ABC News, разяснява, че те могат да отидат в региони на север от Рафах, прочистени от армията. Ави Дихтер, израелският министър на земеделието и развиването на селските региони, в сряда съобщи, че евакуацията е „ боен въпрос и израелската войска знае по какъв начин да го направи.

В коментар за армейското радио на Израел Дихтер посочи, че има „ задоволително земя западно от Рафах “ и загатна Ал Маваси – регион на брега, към който израелските военни споделиха, че цивилните би трябвало да избягат при започване на офанзивата .

Войната в Газа натрупа напън върху връзките сред Египет и Израел , които подписаха спокойно съглашение през 1979 година Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт, някогашен египетски външен министър, сподели по-рано тази седмица израелските дейности заплашват приемствеността на споразуменията с Египет и Йордания – отпратка към мирни контракти с двете арабски страни.

Египетският външен министър Саме Шукри съобщи на 12 февруари, че Египет е спазвал съглашението в продължение на 40 години и ще продължи да го прави, до момента в който и двете страни са ангажирани с него.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР