Египет е една от най-мистериозните държави в света. Особено ако

...
Египет е една от най-мистериозните държави в света. Особено ако
Коментари Харесай

Загадките на Древен Египет

Египет е една от най-мистериозните страни в света. Особено в случай че се върнем хилядолетия обратно и надникнем в тайните, заровени в историята и на територията му. Определят го като люлка на цивилизацията и доста браншове и действия се появяват и развиват за първи път там.

Днес в Египет живеят над 100 млн. души, а забележителностите и античното културно завещание на страната я вършат привлекателна туристическа дестинация. 

Трансконтиненталното му местоположение – по едно и също време средиземноморско, близкоизточно и северноафриканско, както и границите му с редица прилежащи страни, прави това кътче от планетата значим културен, промишлен, политически и набожен център. Но най-отличителното нещо за Египет е неговото богато и мистично минало

Съвременен Египет

Историята на актуален Египет датира от 1922 година, когато той получава независимост от Британската империя.

Ислямът е формалната вяра на Египет, а арабският е неговият формален език.

Египет е 14-тата по население страна в света.

Страната обгръща североизточния ъгъл на Африка и югозападния ъгъл на Азия посредством сухопътен мост. Граничи със Средиземно море на север, линията Газа (Палестина) и Израел на североизток, Червено море на изток, Судан на юг и Либия на запад. Заливът Акаба на североизток разделя Египет от Йордания и Саудитска Арабия.

Кайро е столицата и най-големият град в Египет.

Африканската страна е полу-президентска република, водена от Абдел Фатах ел-Сиси, чието ръководство се дефинира като властнически режим и причина за систематичното нарушение на правата на индивида в страната.

Обширни територии от пустинята Сахара заемат по-голямата част от египетската земя.

Древен Египет

Първите следи от писменост са открити в Древен Египет.

Древен Египет е майката на селското стопанство.

За първи път (преди хилядолетия) в Египет се открива следването на организирана религия.

Политиката, като част от публичния живот, се заражда в Древен Египет.

Той е ранен и значим център на християнството, само че през седми век значително се ислямизира и става най-вече сунитска мюсюлманска страна. Въпреки това, там има огромно християнско малцинство.

Макар че в изкуството египетските фараони са изобразявани като слаби и снажни, множеството от тях са били с много наднормено тегло.

За изненада на мнозина, великата владетелка Клеопатра не е била египтянка. Тя произлиза от Птоломейската династия, идваща от гръцките земи.

В Древен Египет е подписан първият мирен договор в историята.

Древните египтяни са били запалени фенове на настолните игри. Играели такива още през 3500 година прочие н. е. Най-популярна била играта на шанса, известна като Senet.

Странно или не, в доста от египетските гробници има обособени тоалетни.

Египетската работническа класа е първата в международната история, която вдига стачка.

В Древен Египет и дамите, и мъжете носели грим, тъй като вярвали, че той има лечебни сили.

Древните египтяни са измислили бирата.

Те спели върху възглавници, издялани от камък.

Загадки

Египетските пирамиди

Разбира се, няма по какъв начин да не споменем преди всичко египетските пирамиди. Интересен факт е, че съгласно археолозите те не са били издигнати от плебеи, както до неотдавна се смяташе, а са дело на наемни служащи. Мистерията обаче по какъв начин са съумели да ги повдигнат си остава такава и до през днешния ден.

Книгата на Тот

Мнозина считат, че египетският народ е правоприемник на великата цивилизация на атлантите и че тяхното великото знание било завещано на египтяните. Тези дълбоки секрети били разказани в мистичната книга на Тот – богът на мъдростта, само че след това били изцяло унищожени. Какви са аргументите за това, остава мистерия и до през днешния ден.

Смъртта на Тутанкамон

Някои египтолози поддържат хипотезата, че великият египетски държател Тутанкамон е починал при нахлуване от хипопотами, а не както твърди формалната просвета – в резултат на многото болести и генетични увреждания, от които страдал, тъй като евентуално е бил плод на блудничество. Повод за тези подозрения става фактът, че тялото на младия фараон (само 19-годишен) е било балсамирано без сърцето и предната гръдна част на тялото му. Но каква е действителната причина за гибелта на младия Тут на този стадий можем единствено да гадаем.

Заличаването на Хатшепсут

Един от най-великите египетски фараони в действителност е жена на име Хатшепсут. По време на нейното ръководство Египет изживява голям стопански подем. Построени са и доста от най-популярните антични здания. Странното в тази ситуация е, че две десетилетия след гибелта на Хатшепсут египтяните стартират да заличават всички свидетелствата и всички следи от нейното ръководство и битие въобще. Загадката, която остава неразкрита и до през днешния ден, е: Защо?

Сринатата пирамида на Джедефра

Най-голямата египетска пирамида – тази на Джедефра, е изцяло разрушена след гибелта му. Мистерия остава и до през днешния ден отговорът на въпроса за какво и кой е заличил величествената пирамида от лицето на земята.

Проклятието на Тутанкамон

Гробницата на Тутанкамон е открита през 1922 година от екип учени. Странното е, че единствено седмица по-късно всичките 22 души от екипа, взел участие в разкопките, умират при мистериозни условия. Така се ражда легендата за проклятието на Тутанкамон.

Изчезналият лабиринт

В своите ръкописи, датирани от 5 в. прочие Хр., Херодот разказва величествен дворец-лабиринт, намиращ се в египетските земи, който разполагал с цели 3000 стаи. За него се счита, че е превъзхождал по размери и технология на строителството даже величествените египетски пирамиди. Величественият античен дворец е описван и от други известни за времето си антични историци и създатели. В актуалния свят обаче следи от този голям архитектурен монумент и мистериозен лабиринт по този начин и не са открити.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР