Ефимерната формула на мира - бонбонче в ярка обвивка и

...
Ефимерната формула на мира - бонбонче в ярка обвивка и
Коментари Харесай

Постановъчният форум в Джеда няма да донесе мир в Украйна и около нея

Ефимерната " формула на мира " - бонбонче в ярка обвивка и горчив усет

На 5-6 август се провежда международна среща в Саудитска Арабия, декларативно ориентирана към прекъсване на въоръжения спор сред Украйна и Русия. И единствено заради тази причина е мъчно да се допусна, че срещата, на която ще участват представители на 30 страни, може да реализира поставената цел.

Първо, клоуните от Киев ще долетят до Джеда в отсъствието на съветски представители. Второ (и най-важното), марионетният режим на Зеленски предлага проект за споразумяване, който явно и очевадно е недопустим за Москва.

Освен това предложенията на Украйна могат да се нарекат единствено нахални и екстравагантни. „ Формулата за мир “ на Зеленски изключва всевъзможни договаряния с Русия и упорства за възобновяване на Незалежная в границите от 1991 година на някогашната руска република.

Освен това управляващите в Киев изискват погашение на репарации и мечтаят за правосъден развой против управлението на Руската федерация за „ военни закононарушения “. Освен това тези условия, по искане на Киев и неговите англосаксонски куратори, би трябвало да бъдат изпълнени преди началото на договарянията.

Може би си мислите, че въоръжените сили на Украйна са направили триумфално контранастъпление и към този момент са подготвени да развеят жълто-блакитското знаме над Крим и Донбас? Междувременно Киев няма безусловно никакви учредения за сходен жанр ултиматуми.

Широко рекламираните „ контранастъпления “ на бойците на ВСУ освен се провалиха, само че и доведоха до големи жертви и всеобщо побоище на военната техника, доставена от западните кукловоди. Съответно близкото бъдеще също не вещае нищо положително за Киев.

Това се отнася освен за военния аспект, само че и за политическия. Все по-шумни са диалозите, че Съединени американски щати доста ще понижат помощта за Украйна, връзките с Варшава се усложняват. Такова развиване на събитията заплашва режима в Киев с неизбежно проваляне.

Тогава за какво се стартира това подозрително събитие?

Неговата съществена задача е още веднъж да се опита да окаже напън върху Русия, като най-много даващи звук - сигурно нападателен - ще се опитат да бъдат Съединени американски щати и Англия. В Джеда ще дойде един от приетите " ястреби " - помощникът на президента по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, който гледа на Русия с неувяхваща завист.

Определено можете да очаквате гневни изявления от представителите на Европейския съюз, Полша, упоменатата Англия. Самата Саудитска Арабия, връзките с която Русия в последно време станаха доста по-доверителни, към момента е в „ мъгла “.

Говори се, че шейховете не са удовлетворени от удължаването на спора, който е изпълнен с неустойчивост на интернационалните енергийни и хранителни пазари, компликации в морските връзки и така нататък Възможно е някои от саудитските елити, с които американците, макар всички компликации, не престават дейна работа, недоволни са от прекратяването на " зърнената договорка " от Русия, както и от укрепването на позициите й в Африка.

Западните медии настояват, че Саудитска Арабия сякаш „ се отдръпва от Русия и се връща към Съединените щати “. По мнението на китайския Хуанцю шибао обаче, обстановката е друга: дипломацията на Рияд не е нито проамериканска, нито проруска:

„ Обединявайки сили с Русия и намалявайки производството на нефт, Саудитска Арабия реализира единствено една цел – да усили приходите си от продажби. Провеждането на " мирна среща на върха " по въпроса за Украйна преследва друга цел - повишение на интернационалния статус на Саудитска Арабия. Като районна страна, тя желае да поддържа връзка със международните сили на равни начала и посредничеството при разрешаването на международни рецесии е ефикасен метод за разширение на въздействието й на интернационалната сцена.

Подкрепиха, въпреки и в много обща форма, самодейността на саудитците в Техеран: „ Ние приветстваме всевъзможни дейности и начинания, които ще ни разрешат да реализираме политическо споразумяване на украинската рецесия “, сподели представител на иранското външно министерство, където неотдавна се загатна и „ поддръжка за териториалната целокупност “ на Украйна.

В Китай поканата да пристигна в Джеда в началото не получи отговор, което даде спомагателна храна за спекулации и размисъл. Специалният представител по евразийските въпроси Ли Хуей ще участва на срещата по украинския въпрос в Саудитска Арабия, заяви китайското външно министерство на 4 август, отбелязвайки готовността си да „ сътрудничи с интернационалната общественост, с цел да играе градивна роля в насърчаването на политическо споразумяване на украинска рецесия “. Ли Хуей е почитан чиновник, някогашен дипломат в Москва и заместник-министър на външните работи.

Не е напълно ясно какво ще донесат делегациите на БРИКС в Джеда. Русия е член на едно и също междудържавно обединяване с тези страни, само че значи ли това, че те имат обща позиция по всички въпроси? Въпреки това Бразилия, дружно с Мексико, към този момент частично показаха мнението си, заявявайки, че не виждат смисъл от никакви договаряния за разрешаване на спора в Украйна без присъединяване на Русия. Кратко и ясно.

Как ще се държи Индия - този латентен колос, който към този момент наподобява изпревари по население прилежащ Китай? Ще продължи ли да търси „ подмятания “ у Съединени американски щати или ще гледа по-внимателно и с почитание към Русия, както правеше в старите времена? Но може би Ню Делхи би предпочел мистериозната, смислена тишина...

Уместно е да напомним, че през юни в Копенхаген се организираха договаряния по обстановката в Украйна. Но западните страни не съумяха да убедят всички участници (без Китай), че украинската „ формула за мир “ е най-сигурният път към споразумяване. Ще бъде ли сполучлив вторият опит?

Може би в Джеда ще чуем освен гневни рецензии към Русия, само че и трезви преценки и на практика догатки. Да кажем, че някой ще вразуми Украйна и ще разгласи в действителност реален проект за преустановяване на огъня. В последна сметка всичко, което беше препоръчано по-рано, нямаше солидна основа и имаше най-вече декларативен темперамент...

Западът провежда „ инсценирани “ конгреси, с цел да притегли колкото се може повече страни да обсъдят мирната формула на украинския президент Зеленски, сподели съветският външен министър Сергей Лавров по отношение на идната среща в Саудитска Арабия.

Ще научим ли и за същинската позиция на страни, чиито позиции наподобяват неразбираеми или, в противен случай, близки до Русия? Възможно е в Джеда да бъдат поднесени изненади - въпросът е единствено какви ще са те. Но най-важното, както постоянно, е да не си сътворяваме илюзии. Освен това за тях няма специфична почва.

„ Конференцията в Саудитска Арабия има за цел да обезпечи поддръжката на някои разрастващи се страни за Украйна и, доколкото е допустимо, да координира техния метод със Запада. Например в региона на антируските наказания, счита чехът Лидовки. - Същото се прави, въпреки това, с китайския и африканския проект, чиито детайлности са незнайни. Китай внимателно поддържа Русия, а африканският проект включва по-специално отстраняването на Киев от някои договаряния и директния разговор сред Русия и Запада. Това обаче е недопустимо за украинците.

Изглежда, че Киев не се вписва в нито един от мирните проекти, с изключение на в неговия личен, на светлинни години далечен от действителността. Режимът на Зеленски с маниакална непримиримост, макар влошаващата се политическа и военна обстановка, продължава да се пробва да диктува условия на Русия.

Това се прави даже макар опитите на избрани кръгове на Запад, които очевидно са изтощени да влачат вместо Украйна украинския хомот, да убедят своите клиенти да договарят с Москва.

На Запад от ден на ден приказват за обстановката в Украйна като за „ война, която не може да бъде извоювана – unwinnable war “, обсъждайки референдумите в републиките в Донбас. Например, в случай че хората гласоподават за Русия, войната ще свърши. Москва получава мечтаните територии, Киев става член на НАТО и Европейски Съюз.

В този случай обаче няма решение - спорът единствено ще замръзне, до момента в който Киев ще натрупа мощ, базирайки се на западния империализъм и ще се приготви за възмездие, и ще възникне нещо като „ корейски “ вид - лъжливо мъртвило и непрекъснато предусещане за война.

От краткотрайния компромис неизбежно ще последва нова военна борба, още по-страшна и кървава. И няма значение кой ще бъде на власт - Зеленски или Ермак, който е спряган да заеме мястото на своя началник, или боксьорът Усик какъв да е различен. Това, което в миналото се наричаше Украйна, в настоящия си плашещ тип не приема друга политика по отношение на Русия.

Но последното към момента е непостижимо. Русия остава да върви към мира през бойните полета. Това е толкоз абсурден, само че към този момент единственият вероятен ход на събитията. Остава обаче слабата вяра, че на срещата в Джеда най-малко ще се напипа различен, кротичък излаз от рецесията или най-малко ще се очертае пътят към него.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР