Ефикасното обезпечаване на сигурността в наши дни все по-често е

...
Ефикасното обезпечаване на сигурността в наши дни все по-често е
Коментари Харесай

Цифровите очи на голяма София

Ефикасното застраховане на сигурността в наши дни все по-често е немислимо без потреблението на цифрови решения за надзор на обществената среда. Цифровите камери от дълго време към този момент са интегрална част от пейзажа освен на огромните градове, само че и в по-малките селища. Те са основен детайл от така наречен smart city идея, последователно автоматизираща процесите по ръководството на обитаемоте места.

В момента системите за видеонаблюдение минават на идващия стадий от своето развиване. Най-авангардните от тях значително към този момент отстраняват потребността от човешка интервенция. Все по-често към този момент става дума за самообучаващи се софтуери, способни автоматизирано да разпознават проблематични събития, да оферират вероятни решения и от време на време даже сами да подхващат самодейни дейности без намесата на жив оператор.

Основният мотор на тази цифрова промяна са огромните телекоми. " Допреди десетина години акцентирахме най-вече на услуги, свързани с преноса на данни, т.е. интернет по мобилна, сателитна, оптична и така нататък връзка. Съответно всеки, който искаше да прави видеонаблюдение, закупуваше съоръжение от един снабдител, програмен продукт - от различен, трябваше да откри и някой, който да му построи системата. Накрая клиентите получаваха свързаността си от нас или от различен провайдер ", спомня си Росен Христов, старши управител " Бизнес продажби - зона Юг " във Vivacom.
Видеонаблюдението " поумнява "
В момента обстановката е тотално изменена. " Погледнато през призмата не просто на оператор, а към този момент на телеком, ние започнахме да даваме на крайните клиенти изцяло решение - и хардуера, и софтуера, и преноса на данни ", продължава Христов. Според него главният фокус за Vivacom на този пазар закономерно са държавните и общинските структури, защото се търси реализиране на " мултифункционален резултат ".
Реклама
От една страна, общините се одобряват като съществени клиенти, които ще си заплащат в период, " което е значимо от позиция на възвръщаемостта на вложенията ". От друга - това са забележими имиджови планове. " Те ни подсигуряват, че в обитаемото място и респективно в района ще се знае, че тук има интегратор, който разполага с потенциал за създаване на сходни системи ", разяснява телеком мениджърът. По този метод съгласно Христов за миналото десетилетие Vivacom към този момент е съумяла да конфигурира системи за " мъдро " видеонаблюдение в към една шеста от всичките 246 общини в България. " Става дума за градове като Пловдив, Бургас, Благоевград, Стара Загора, Враца и така нататък Във и към София имаме построени сходни системи в Божурище, Сливница, Драгоман, в някои от кварталите на столицата ", коментира Росен Христов.

Ако приказваме по-конкретно за Софийска област, най-новият сходен план за " мъдро " видеонаблюдение е осъществен в Божурище. Завършен е през актуалната 2023 година и обгръща основните пътни артерии, както и входовете и изходите на града. Системата работи с интегриран изчерпателен програмен продукт и надлежно обезпечава идентификация на транспортни средства, хора и така нататък

" Всичко работи автоматизирано, без или с минимална човешка интервенция. Случва се с помощта на така наречен изчерпателен програмен продукт. Той може да следи динамичността на пътната конюнктура и държанието на водачите. В него са заложени съответните съставни елементи и дейностите, които да се подхващат при настъпването на избрани събития ", споделя Росен Христов. Според него това е еманацията на сходен вид технологии, които отстраняват субективния фактор. Става дума за разчитане на номерата на колите, опция за лицево различаване, за ориентиране на трафика на колите при по-голямо запушване, произшествия или някакви поправки по пътищата. Също по този начин светофарната уредба може да е обвързвана и контролирана дружно с видеокамерите, а софтуерът да ръководи пътната сигнализация по този начин, че трафикът да се облекчава.

Мениджърът на Vivacom добавя, че smart видеонаблюдението има преимущества и в чисто ресурсен проект: вместо 10 души да седят на 20 монитора и да наблюдават какво става, това се прави от логаритъм. " Просто когато има нужда от човешка интервенция, се подават съответните сигнали ", обобщава той. Преценка на самата община е по какъв начин тъкмо да се интегрира софтуерът. Със сигурност обаче се обезпечава точка на достъп и за потребностите на полицията, с цел да може при нужда тя да реагира навреме.
Реклама Ползите от smart камерите
Инсталирането на " мъдро " видеонаблюдение има бърз предпазен резултат. " Мога да кажа сигурно, че спадът на по този начин наречената битова престъпност има измерима стойност и тя е от порядъка на 30% надолу след въвеждането на сходен вид системи ", твърди Росен Христов. Намалява и зловредното влияние върху публичното имущество в паркове, градинки, детски площадки и така нататък Освен това могат да се разпознават огромна част от нарушителите на пътното платно, а също по този начин да се осуетяват известните " автогонки ". " Важно е да се означи, че сега имаме поръчка от Божурище за разширение на съществуващото видеонаблюдение. Това се случва освен тук, а е всеобща процедура в съвсем всички обитаеми места, където сме осъществили сходни планове ", обобщава старши мениджърът на Vivacom.

Росен Христов добавя също, че чака взрив в поръчките за нови " умни " камери около готвените нови промени в Закона за придвижване по пътищата. Там се планува, че към 70% от приходите от санкции, свързани с нарушаванията по пътищата, ще могат да отиват в бюджета на съответната община, където е записано действието. " За тази цел обаче ще би трябвало да се създадат сходен вид системи с аналитични функционалности. Защото, отново споделям - съвсем всяка община има някакви системи за видеонаблюдение, само че какво от това, в случай че те не могат да разпознават скоростта на автомобила, да сканират номерата, камерите и софтуерите не са сертифицирани... ", разяснява Христов.

На територията на Софийска област Vivacom осъществя и други начинания в областта на така наречен smart city. Отново в община Божурище компанията реализира план за " мъдро " ръководство на водните запаси. Става дума за следене на язовир, който се намира над града и е значимо да бъде следен зорко, изключително когато има проливни превалявания.
Да предвидим наводняване
" Какво съставляват сходни решения? Става дума за устройство, което разрешава автоматизирано да се мери равнището на водите на съответния водоизточник, река или напоителен канал. При повишение се подава сигнал към оторизиран чиновник, който може да предприеме дейности от предпазен темперамент ", коментира Христов. Тези системи с изключение на размера на водата могат да проучват и други данни, като да вземем за пример налягането на въздуха, т.е. да дават сигнали на доста по-ранен стадий, даже още преди равнището на водоема да се е вдигнало. Освен в Божурище сходен план е осъществен и в община Пирдоп.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР