Ефективността на всички ваксини продължава да е много висока -

...
Ефективността на всички ваксини продължава да е много висока -
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: Ефективността на всички ваксини продължава да е много висока

Ефективността на всички ваксини продължава да е доста висока - сред 86 и 92% при другите препарати, при всички разновидности на вируса до момента. Това съобщи пред епидемиологът доктор Петър Марков. Според него не можем да приказваме за имунизационен пробив при случаи на новозаразени, които са към този момент имунизирани.

" Ваксинационен пробив не може да се използва, когато става въпрос за наново заразяване. Ваксините не защищават от заразяване, а от тежко заболяване и гибел. Не можем да кажем, че не работят, в случай че има доста новозаразени ", съобщи епидемиологът.

Д-р Марков изясни и разликата сред слагането на трета доза ваксина и бустерната такава.

" Третата доза се слага при характерни контингенти от пациенти - хора с тежки автоимунни болести, онкологични болести, ХИВ, хора с трансплантации. Техният имунитет не съумява да направи задоволително добра отбрана от единствено две дози. Бустерна доза се слага при здрави хора, при които след време имунитетът е почнал да понижава и има потребност от укрепване, за което обаче все още няма потребност ", сподели той.

Петър Марков обясни и каква е опцията от появяването на нов супервирус - COVID-22.

" Много е евентуално да чакаме още разновидности, даже по-заразни от сегашните. Новите разновидности са по-адаптивни и изместват предходните, като старите циркулират в по-ниска периодичност. Големият предстоящ риск обаче е когато елементи от два разнообразни вируса се съчетаят, което следва да следим ", предизвести епидемиологът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР