Едва седем години след Освобождението ни Патриарха на българската литература

...
Едва седем години след Освобождението ни Патриарха на българската литература
Коментари Харесай

Световна премиера на операта Чичовци


Едва седем години след Освобождението ни Патриарха на българската литература Иван Вазов се завръща в годините обратно, с цел да опише през смях битието на своите съграждани от Сопот, населяващи към момента поробениете територии на страната ни.

Паметните облици на Хаджи Смион, Иванчо Йотата, Иван Селямсъзът, Николаки, Варламица, Даскал Гатю и доста други събират в себе си всички дребни и някак чаровни дефекти на еснафското общество, в което свободата е мечтана от героите, само че те се оказват прекомерно заети с дребните си житейски крамоли, с цел да имат време и храброст да се борят за нея, по тази причина тя си остава тематика за диалози на маса.

Именно тази ера пресъздава Лазал Николов 91 години по-късно, когато основава едноименната опера през 1971-ва. Още тогава той се обръща към режисьора Пламен Карталов с молба да я сложи. Над 40 години тази молба чака своето време, като през днешния ден тя към този момент е реалност. На през месец март тази годшина следва световнат премиера на операта " Чичовци ", а режисьор е определеният от самия създател учен Пламен Карталов. Формалният подов пък е 100-годишнината от рождението на Лазар Николов.

Към гения на Вазов и Николов, от Софийската опера и балет прибавят този на хузожника Борис Димовски, чиято подигравка се правръща в афиш на постановката.

И най-после, с цел да си подадат ръка минало и настояще, в цялата тази красива реализация, представяща нашият обичай и просвета, се намесва един от най-четените съвременин български писатели.

Световната премиера на операта " Чичови " от Лазар Николов ще се състои на 2-ри март от 19:00 часа на сцената на Софийска опера и балет.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР