Едва ли ще срещнете човек, който да не се влюби

...
Едва ли ще срещнете човек, който да не се влюби
Коментари Харесай

Заек Холандско джудже

Едва ли ще срещнете човек, който да не се влюби в холандското джудже. Външният тип на заек холандско джудже е толкоз неповторима и очарователна, и макар размерите си са игриви като за няколко заека. Искат да си играят непрекъснато и притежателите на мини зайчето им би трябвало да се въоръжат с време и играчки за домашни зайци. Продължителността на живота е към 7-10 години.

История на породата холандско джудже

Тези сладури могат да завоюват любовта и на най-коравосърдечните. Отначало холандското джудже е била порода, по-позната като полски заек, защото е била инцидентно получена при смесването на полски заек и дребна порода див заек през ранната 1900 година в Холандия.

Отначало са били по-своенравни и недоверчиви, само че по-късно темпераментът им се променя. Бързо те добиват популярност на известни домашни любимци поради дребните си размери, сладкия си тип и кроткото държание на холандските джуджета.

Британците са ги обожавали през 40-те години, а 25 години по-късно и американците. В момента породата зайци холандско джудже се намира на всички континенти.

Външен тип на заека холандско джудже

Телцето на зайчето холандско джудже е малко, само че добре закръглено и съразмерно. Рамената са компактни и са равни на широчина съвсем колкото и задницата и ширината на тялото. Главата е кръгла, а шията – къса.

Добре изправените и окосмени са ушите на холандското джудже, а очите са закръглени и блестящи. Козината на зайчето е мека, с леко нагъван. Средното тегло на мъжкия или женския субект е сред 900 и 1100 грама.

Спрямо цвета на космената завивка са обособени няколко разновидности холандски джуджета: сини, черни, лилави и червени вариации. Колкото и да порастнат, типът им продължава да е „ бебешки “ и вашите малчугани в никакъв случай няма да се уморят от тях.

Отглеждане на заек холандско джудже

Всеки притежател на заек холандско джудже би трябвало да е подготвен да обособи район от вкъщи си, където животинчето да подскача и играе свободно по свое предпочитание и когато си изиска. Обезопасете целия дом, в случай че го пускате на всички места. Това е значима стъпка при развъждането на заек холандско джудже.

 Мини зайчета Снимка: pixabay.com

Да обикаляте из у дома със зайчето си основава прелестна опция да се привържете един към различен и да се опознаете по-добре. Ако решите да го държите в клетка, имайте поради по-големите ѝ размери – специалистите обособяват минимума на клетката за зайчето да е 45х60 сантиметра с височина 35 сантиметра, само че експертите в развъждането на породата ги усилват на 120х60х60 сантиметра, с цел да имат място да се движат. Подходящи за настилка са солидните дъна.

Ако дъното е телена клетка, дистанцията сред обособените влакна не би трябвало да е повече от 0.6 сантиметра. Външните местообитания обезпечават чист въздух, добре затворени са от всички страни и разрешават на зайчето да допре тревата. Към тях са приспособява къщурка, която да даде скривалище на животното при потребност.

Настилката на клетката варира сред плява, сено (обикновено или от трепетлика). Не използвайте борови или кедрови стърготини, защото етеричните масла в тях могат да са отровни за животното. Почиствайте постоянно заешката тоалетна, а най-малко един път добре остъргвайте и измийте цялата клетка.

Грижи за заека холандско джудже

Породата холандско джудже не изисква съвсем никакви грижи за козината на зайчето. През времената на промяната (пролет, есен) ще забележите повече кичури непотребна четина, чието премахване може да извършите благодарение на най-обикновена къса телена четка (има ги по зоомагазините).

Старата четина би трябвало да се сресва през несъмнено време, с цел да не употребява зайчето при почистването си огромно количество четина, образуваща космени топки в червата му.

Какви други грижи за холандското джудже би трябвало да имаме поради? Не е нужно къпане заека, колкото и да се желае на някои притежатели. Също както и котките, и тези животни разчитат на самопочистване. Ако въпреки всичко животното се замърси, можете да го изтриете с влажна забрадка.

Ноктите на холандското джудже би трябвало да се подрязват постоянно. Ако не се чувствате уверени да го вършиме сами, потърсете услугите на ветеринар.

Задачата не е изключително комплицирана, стига да успявате да разпознаете къде стартира живеца на нокътя, с цел да не го отрежете и да шурне кръв. Различни кръвоспиращи прахове и средства от аптеките могат да оказват помощ, ако белята се случи.

Хранене на заек холандско джудже

 Заек

Холандските джуджета имат сензитивна храносмилателна система и имат потребност от добре уравновесена диета, съдържаща свежа и висококачествена храна в подобаващите количества. Пелетите им би трябвало да са пресни (не по-стари от 8 седмици от производството) и да не са нечисти.

Най-здрави тези животни се усещат от меню, богато на влакнини (18-20% от храната) и оскъдно на мазнини (максимум 2-3%), както и протеин 14-15 %. Смяната от една пакетирана храна на друга смущава храносмилането при тези пухчета.

При хранене на холандско джудже спрете се на подобаващата формула и не я сменяйте. Ако въпреки всичко се наложи, направете смяната гладко, в границите на седмица, с цел да привикнат храносмилателните му органи към новата храна на заека. Не прекалявайте с храненето, задоволителни са 60-85 грама пелети на ден.

Допълнителните лакомства се мерят в чаена лъжичка – измежду тях са овесени ядки, билки, свежи зеленчуци. Когато давате нова храна на зайчето, изчакайте 24 часа, с цел да прецените дали толерира лакомството, преди да го включвате в диетата. Ако забележите диария при заека или меки изпражнения, това значи, че не се толерира добре и би трябвало да опитате с нещо друго.

Повечето от холандските джуджета в зоомагазините имат холандски генезис. Природата им е да бъдат извънредно деликатни и любопитни същества и да основават другарства с всекиго.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР