Едва ли може да има по-сложен момент да се определи

...
Едва ли може да има по-сложен момент да се определи
Коментари Харесай

Несигурността около Брекзит връзва ръцете на Bank of England

Едва ли може да има по-сложен миг да се дефинира каква да бъде водещата рента за английската стопанска система, отбелязва Асошиейтед прес. Високата инфлация, ниската безработица и постоянният напредък по принцип биха предиздвикали Bank of England скоро да вдигне лихвите още веднъж, само че опасенията, свързани с Брекзита, евентуално ще вържат ръцете на комитета по паричната политика, чието решение се чака през днешния ден.

Несигурността за това по какъв начин ще приключат договарянията по Брекзита значи, че комитетът няма да желае да поема ангажимент по кое време ще бъде идващото повдигане на лихвата, сподели Самюъл Томс, основен икономист за Англия към Pantheon Macroeconomics.

Следващият стадий от договарянията по Брекзита с Европейски Съюз би трябвало да стартира скоро, само че има чувство за комплициране за това, какво ще донесе излизането на страната от блока след към година. Главното терзание е за изискванията в преходния интервал, които Англия желае да работят след излизането й от Европейски Съюз, с цел да може то да стане гладко и страната да има време да се приспособи към новите стопански връзки с Евросъюза.

През последното тримесечие на 2017 година английската стопанска система набъбна с 0,5 % на тримесечна основа, а за годината - с 1,8 на 100. Макар темпът на напредък да е по-бавен от този на еврозоната или Съединени американски щати, въпреки всичко той е на положително ниво.

Поради тези аргументи финансовите пазари чакат Bank of England да вдигне главните лихви през май, изключително в случай че към този момент има съглашение за преходния интервал.

Миналия ноември централната банка подвигна главната си рента с четвърт процентен пункт до 0,5 на 100, което бе първото покачване от десетилетие, с цел да намали инфлацията. Институцията загатна, че предстоят още. Повишението на цените се усети изключително мощно след референдума за излизането на страната от Европейски Съюз, защото английската лира поевтиня и вносните артикули нарастнаха. През ноември инфлацията доближи годишен ритъм от 3,1 на 100 по отношение на към 0,5 %, когато се организираше допитването през юни 2016 година.

Макар че инфлацията, която е над целевите 2 %, евентуално ще остане съществена тематика на разискванията за нивото на лихвата тази седмица, не се чака повдигане на ставката. Централният банкер Марк Карни евентуално ще отсрочи идващите стъпки като съобщи, че неотдавнашното подсилване на английската лира до ниво над 1,40 $ и мощното предложение на жилищния пазар ще оказват помощ на банката да върне инфлацията към мечтаните 2 %.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР