Едва ли има човек, който да не знае какви са

...
Едва ли има човек, който да не знае какви са
Коментари Харесай

За какво помага чесънът?

Едва ли има човек, който да не знае какви са изгодите от потреблението на чесъна и какви потребни свойства има той. Чесънът бива именуван още и суперхрана и това не е инцидентно. В тази публикация ще обсъдим едни от най- огромните изгоди от чесъна, както и някои негови характерности.

Чесънът може да се употребява по най-различни способи - свеж, приготвен, недопечен, като прахуляк, под формата на масло, като дестилат, даже като хранителна добавка.

Преди обаче да споделим какви изгоди има чесънът за нашето здраве, първо, ще споменем какво се съдържа в него и какво е това, което го прави толкоз потребен.

Състав на чесъна

 Скилидки чесън

В чесъна се съдържат 200 мг дейни вещества- аминокиселини, анзими, витамини и минерали. В чесъна се съдържат сяросъдържащи субстанции, които се отделят, когато скилидката се смачка, а тези субстанции са алицин и неговите производни. Когато смачкате една скилидка чесън, от нея се отделя вещество, наречено водороден сулфид, на което вещество се дължи и характерният му мирис. Ако желаете да получите оптимални изгоди от чесъна, би трябвало да смачкате или да нарежете скилидките, преди да ги употребявате за готвене или в случай че ще ги консумирате сурови. Когато се смачкат или нарежат, те вършат " контакт " с въздуха, посредством който се отделя алин, а от него се образува алицин. Алицинът има защитни функционалности.

В чесъна се съдържат огромно количество витамини В6 и витамин С, които подкрепят естественото действие на нервната и имунната системи и оказва помощ в битката с оксидативния стрес.

Доказани лечебни свойства на чесъна

 Ползи от чесън

Едни от най-големите му изгоди за нашето здраве са това, че подкрепя сърдечно-съдовата система и се бори с инфекции, по този начин също и предотвратява тяхната поява. За жал можем да кажем, че нашата страна е една от първите, които се подреждат в класацията с най-вече смъртни случаи от сърдечно-съдови болести.

Сред значимите изгоди на чесъна са:

- Той въздейства удобно на кръвното налягане, тъй като доста понижава високото кръвно при хора, страдащи от хипертония;

- Чесънът понижава холестерола до естествени нива;

- Помага за увеличението на положителния холестерол в количества, които не вредят на организма ни;

- За сметка на това доста намалява равнищата на неприятния холестерол;

- Има огромна роля и в намаляването на триглицеридите до естествени нива;

- Помага и при атеросклероза - чесънът забавя едва растежа на атеросклеротичните плаки, в случай че се приема дълго време. Плаките стесняват и запушват кръвоносните съдове, което е една от водещите аргументи за инфаркти и инсулти;

- Помага за увеличение на азотния окис в нашите кръвоносни съдове. По този метод те се уголемяват и забавят растежа на атеросклеротичните плаки;

- Чесънът предотвратява честото боледуване от разнообразни инфекции, като дихателни, в случай че се приема в огромни количества;

- Чесънът понижава риска от развиването на рак на дебелото черво, на панкреаса, рак на гърдата, рак на простата и др.;

Има някои изгоди за хората, които са потвърдени по лабораторен път, а точно:

- Предотвратява загубата на костна маса след менупауза;

- Помага за ликвидиране на бактерии, които предизвикват язви в стомаха и дванадесетопръстника;

- Има доста дребен резултат върху понижаването на кръвната захар;

Лечебните свойства на чесъна се дължат на съдържащия се в него алицин. Това вещество има силата да усъвършенства кръвообръщението, да намалява кръвното налягане, да подкрепя здравето на сърдечно-съдовата система, като оказва помощ на сърдечния темп и оказва помощ на коронарните съдове да " релаксират ".

Повишава имунитета, оказва помощ за подсилване на защитните сили на организма, изключително през зимата. Много оказва помощ, когато сме настинали, при грип, при дихателни инфекции. Помага също в битката с бактериалните и гъбични инфекции. Поради своя химичен състав, алицинът оказва помощ за доставяне на органите с повече О2, като по този метод подкрепя тяхната естествена функционалност.

Чесънът също има и антиоксидантни свойства, които пазят клетките от увреждане, което се получава от действието на свободните радикали. Помага за неутрализирането на стомашно-чревни разтройства и оказва помощ доста за развиването на естествена чревна флора.

Странични резултати от потреблението на чесън

 Розов Чесън

Един от най-неприятните странични резултати за всички нас е несъмнено неприятният мирис след консумация на чесън. Това зависи и под каква форма се приема в какво количество. Суровият, свеж чесън има най-силно изразена миризма, до момента в който при остарелия чесън тя не е толкоз мощна.

Други неприятни последици след потреблението на чесън могат да бъдат и неразположения в стомаха и червата. Чесънът също по този начин може да провокира и гадене, киселини, отичане на корема, диария и други

Ако се приема във високи дози, чесънът може да докара до разреждане на кръвта. Не би трябвало да приемате чесън в огромни дози, в случай че пиете медикаменти за разреждане на кръвта.

Ако се приема в огромни количества от мъже / 6-7 скилидки/, това може да докара до отровен резултат върху тестисите им.

Ако гладувате, тази токсичност на чесъна се демонстрира по-лесно. Много би трябвало да внимавате с огромните количества чесън и най-много с чесновото масло или екстрактът от чесън.

Ако прекалите с чесъна, това може да докара до отключване на алергия към него, а надлежно и към всички артикули, които го съдържат.

Ако сложите намачкани скилидки чесън върху вашата кожа, това може мощно да я раздразни.

Ако приемате следните медикаменти, би трябвало да знаете, че чесънът си взаимодейства отрицателно с тях, а точно:

- Синтром, аспирин, клогидогрел и др;

- Лекарства за СПИН;

- Изониазид;

- Контрацептиви;

- Обезболяващи медикаменти.

Има и хора, за които не е целесъобразно да одобряват чесън, а точно:

- Хора, които имат алергия към него;

- Хора, които имат изострен гастрид или язви;

- Ако пиете хапчета за разреждане на кръвта, не би трябвало да приемате чесън в огромни количества.

Препоръчителни дневни дози чесън

 Зелен чесън

А ето по какъв начин и какъв брой чесън можете да приемате, с цел да има изгода за вашето здраве - няколко скилидки чесън на ден са задоволителни, а точно 2-3 не доста огромни скилидки. Задължително е обаче да ги приемате с храна и в никакъв случай на гладен корем, тъй като в случай че се одобряват на гладен корем, могат да го раздразнят;

Количеството, което е целесъобразно да се приема на ден, е значимо да не се употребява едновременно, а по няколко пъти. Ефектът от чесъна е краткотраен- от няколко минути, до няколко часа, по тази причина би трябвало да се приема постоянно, с цел да може и резултатът да е по-траен;

Яжте чесън всеки ден - значимото е обаче да не провокира странични реакции. Ако такива реакции липсват, може да се хапва и всеки ден, тъй като по този начин неговият резултат ще бъде по-дълъг.

А ето и целесъобразните дози за хора според от техните килограми:

- За човек, който тежи 70 кг, дозата е 4 скилидки дневно;

- За човек, който тежи 90 кг, дозата е 5-6 скилидки;

- За човек, който тежи 110 кг дозата е 6-7 скилидки на ден.

Ако ще употребявате чесъна за готвене, е значимо преди този момент да го смачкате или да го сдъвчете. Не правете грешката да го слагате в микровълнова, тъй като тя ще " убие " всичките му лечебни свойства.

След като сте обработили нужното количество чесън, е време да приготвите и нещо вкусно и питателно с него. Изпробвайте нашите предписания за:

- чеснова супа;

- шкембе чорба;

- кисел чесън;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР