Едва 53 % от учениците на 15-годишна възраст у нас

...
Едва 53 % от учениците на 15-годишна възраст у нас
Коментари Харесай

Едва 53 % от учениците на 15-годишна възраст у нас са функционално грамотни

Едва 53 % от учениците на 15-годишна възраст у нас са функционално грамотни. Това демонстрира тазгодишния мониторинг на съдружие, ”Образование България 2030 ”. Според психолози, функционалната просветеност се характеризира с потреблението на умения и знания в основни познавателни области благодарение на анализиране, осмисляне и решение на проблеми в разнообразни обстановки.
Данните демонстрират още, че за образователната 2018/2019 година 3 % от учениците са прекъснали образованието си, а през идната 2019/2020 година следим едни от най-ниските равнища на записване на деца в детска градина за последното десетилетие.

През 2019 година делът на българите сред 15 и 34-годишна възраст, които нито работят, нито учат е 17,5 %. Малко над 80 на 100 от неотдавна приключилите образованието си младежи във възрастова група 20-34 година са заети на пазара на труда.

Около 10 % от учениците пък по този начин не са включени в отдалеченото образование, което беше въведено поради изключителната епидемиологична конюнктура, породена от пандемията.

" Ситуацията с COVID-19 с изключение на предизвикателство, може да се окаже и опция пред образованието. Ако се подхващат нужните ограничения за повишение на качеството на образованието, в това число в електронна среда на образование, коронавирусът не е казусът, а систематичната неефективност на политиките ", изрази мнение Златка Димитрова от съдружие " Образование България 2030 " в предаването " Директно " по Bulgaria ON AIR.

" През последните 5 години бяха подхванати извънредно доста ограничения за повишение на качеството на образованието, за обгръщане на повече деца в учебно и предучилищно обучение. Въпреки тези старания от страна на страната, резултатите не се трансформират позитивно, а даже се утежняват с годините ", счита още тя.

" Данните демонстрират, че учителите мъчно могат да се приспособят към онлайн образованието все още, макар въведената наложителната подготовка. Малка част от тях се усещат готови да преподават в онлайн среда, а едвам една четвърт са минали през образование за отдалечено преподаване ", прибавя Димитрова.
" Ситуацията с ковид ще окаже резултат върху резултатите на учениците. Важно е обаче учениците да бъдат в класната стая, изключително за по-малките. Решенията за отварянето на учебни заведения би трябвало да се взимат на база на локалната конюнктура, само че са нужни и по-големи старания за подсигуряване на устройство на всяко дете, което не е включено в просветителния развой в електронна среда, заради неналичието на такова ", безапелационна е тя.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР