Едва 40% от общите икономически загуби са били застраховани през

...
Едва 40% от общите икономически загуби са били застраховани през
Коментари Харесай

Увеличаването на природните катастрофи не води до по голяма застрахователна защита

Едва 40% от общите стопански загуби са били застраховани през 2018 година, сочи отчет

Увеличаването и усложняването на риска от произшествия не води до по-голяма застрахователна отбрана – това сочи извод от годишния доклад на Aon за времето, климата и злополуките през 2018 година. В отчета, анализиращ трендовете, ръководството на волатилността и повишение на устойчивостта, оценката и въздействието на световните стихийни бедствия се показва, че 394-те стихийни бедствия през 2018 година са довели до стопански загуби в размер на $225 милиарда От тези загуби застраховките на частния браншове държавните управления покриват едвам $90 милиарда, което прави 2018-та четвъртата по мярка на загубите година от всички гоини, за които се води наблюдаване. Това значи, че неналичието на застрахователната отбрана доближава 60% от икономическите загуби и е най-голямата от 2005 година, когато застрахователните компенсации са покривали също 40% от всички вреди.

Най-големият източник на вреди от произшествия през 2018 година са били тропическите урагани Майкъл и Флоренция (САЩ), тайфуните Джеби и Трами (Япония), тайфунът Мангхут (Филипините, Хонконг, Китай) и тайфунът Румбия (Китай). В резултат – 2017-та и 2018 година са станали най-скъпоструващите както по стопански загуби ($653 млрд.) най-вече поради естествени феномени, по този начин и по застрахователни загуби по всички рискове ($237 млрд).

Анди Марсел, изпълнителен шеф на Aon Reinsurance Solutions, разяснява, че " макар неналичието на мегакатастрофично събитие през 2018 година, $42 милиарда загуби бяха обусловени от агрегация на по-малки събития, чиято стойност бе леко над средногодишната ".

Като по-големи събития през годината могат да бъдат маркирани серията огромни горски пожари в Северна и Южна Калифорния. Най-скъпоструващият осигурителен случай през 2018 година стана поражърт Camp на стойност $12 милиарда, който стана и най-смъртоносният и най-разрушителният пожар в Калифорния за цялата история на наблюденията.

Според Стив Боуен, метеоролог и шеф прогнозиране в групата Aon, " един от изводите от събитията през 2018 год. е, че рискът от произшествия продължава да пораства. Сложното комбиниране на социално-икономическата обстановка, миграцията на популацията и въздействието на злополуките в уязвимите райони, както и измененията на климата, които способстват за по-неустойчивите метеорологичнни условия, актуализират потребността от ограничения за превъзмогване на последствията от бедствия и за реализиране на резистентност. Стихийни бедствия постоянно ще има, само че това до каква степен добре сме готови, може и ще играе основна роля при бъдещите загуби ".
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР