Едноцифрен брой студенти са сключили договори за стаж и работа

...
Едноцифрен брой студенти са сключили договори за стаж и работа
Коментари Харесай

Засега: Едноцифрен брой студенти са решили държавата да им плати образованието и да останат 5 години в България

Едноцифрен брой студенти са сключили контракти за стаж и работа с работодатели, тъй че следването им да бъде напълно или отчасти платено от страната. Условието на тези контракти е студентите да работят при същия шеф най-малко 5 година след завършването си. Това е реалност, въпреки че 154 работодатели могат да подписват такива контракти към днешна дата (12 януари), написа в. " Сега ".

Само 8 са студентите, които избират да останат у нас за по-дълъг интервал от време и след довеждане докрай на образованието си. 975 студенти обаче са декларирали предпочитание да сключат такива контракти, като те са от 96 разнообразни специалности. По кои специалности може да се сключат такива контракти - НАУЧЕТЕ ТУК!
Субсидират следването на студенти, които имат контракт с шеф
Министерството на образованието и науката (МОН) разгласява указател на специалностите, за които страната заплаща напълно или отчасти ра...
Прочети повече
Всички студенти със подписани към този момент контракти следват медицина. Трима са от Медицинския университет в Плевен и ще стажуват и работят в УМБАЛ - Д-р Георги Странски ЕАД - Плевен. Други трима учат медицина в МУ-Варна, като двама от тях ще стажуват и работят в Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване - Бургас АД, а третият - в МБАЛ - Добрич. Още двама студенти, учещи в направление здравна сестра в МУ-Пловдив, са сключили контракти с УМБАЛ " Свети Георги " ЕАД и МБАЛ - Пазарджик АД.

Предвидените средства за 2022 година за възнаграждение на разноските на въпросните студенти, които към този момент са сключили контракти с шеф, са в размер на 47 380 лв. (за двама студенти в държавна поръчка и шестима в платена форма на обучение). При подписване на нови контракти МОН ще има опция да отпуска спомагателни средства. В плана на бюджет за 2022 година са препоръчани общо 5,4 млн. лв. за тази мярка.

 

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР