Едно рапърско видео взриви социалните мрежи в Турция: #Susamam има

...
Едно рапърско видео взриви социалните мрежи в Турция: #Susamam има
Коментари Харесай

Видеото, което възпламени цяла Турция

Едно рапърско видео взриви обществените мрежи в Турция: #Susamam има над 18 млн. гледания в " Ютюб ". Клипът е сензация, тъй като наказа недъзите на днешна Турция – нещо, което малко на брой се осмеляват да сторят, споделя " Дойче веле ".

Рапърското парче #Susamam, което в превод значи " Не мога да си мълча " напълно явно е засегнал сензитивен нерв на турското общество: за по-малко от седмица видеото на това парче е гледано повече от 18 млн. пъти в " Ютюб ", а 1.5 млн. души са го харесали. Също и извънредните изявленията с четиримата реализатори, които Дъждовни води помести в обществените мрежи като видео, провокираха голям интерес: в " Ютюб " -канала на Дъждовни води видеото до момента е гледано 460 хиляди пъти, а в " Титуър " има хиляди препращания.

В записа на 15-минутното музикално видео вземат участие общо 18 рапъри, които рисуват мрачна картина на днешна Турция с нейните многочислени проблеми: полицейско принуждение и шуробаджанащина, убийства на дами, малтретиране на животни, заличаване на природата... Почти няма настоящ проблем на страната, който да не е упоменат в клипа. " В сегашните сложни времена тази тема занимава и доста други хора на изкуството. И тъй като човешките ни права са мощно лимитирани, никой до момента не се осмеляваше да приказва намерено за проблемите. Ние използвахме средствата на музиката, с цел да отправим обръщение против несправедливостта ", споделят за Дъждовни води двамата реализатори от рап-дуета Tahribad-i Isyan.

Според създателите на песента, освен хората на изкуството, само че и цялото турско общество би трябвало да прекратят своето безмълвие. " Сам си си отговорен, в случай че не си възроптал ", се споделя в един откъс от песента, изпълнена от турския рапър Шанишер.

" Искаме да стигнем до всички хора в тази страна "

На същото мнение са и изпълнителите от Tahribad-i Isyan. Те показват, че задачата им е да доближат до стотици хиляди хора в страната: " Нашите деца би трябвало да порастват в по-добър свят. С посланието си желаеме да достигнем до младежите, да подтикнем всички хора в тази страна да реагират неотложно, когато виждат някаква неправда. " Изпълнението #Susamam безпощадно наказа политическите и публичните порядки в днешна Турция, само че не насочва никакви партийно-политически послания. В него няма ни минимален намек за някаква връзка с турското държавно управление или с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Въпреки това проправителствената преса нападна остро изпълнителите, които бяха упрекнати в съдействие с терористични организации. Близкият до властта всекидневник " Йени Шафак " назова видеото " взаимна продукция " на лявоекстремистки групи, неразрешената Кюрдска работническа партия ПКК и придвижването на Гюлен. Двете последни организации Анкара счита за терористични формирования. А самите реализатори вестникът назовава нарушители.

Дъждовни води също стана обект на рецензии: " Някои непознати медии, като " Дойче веле " и Би Би Си, тиражираха видеото ", написа проправителственото издание. Привърженици на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в това време предизвикаха в " Туитър " контракампания. Под хаштага #Sustunuz (в превод: " Вие си мълчахте " ) ислямистко-консервативните сили в страната упрекват рапърите, че мълчали по време на несполучливия опит за прелом през 2016 година, както и против терора на ПКК. А заместник-председателят на ПСР Хамза Даг написа в " Туитър ", че изкуството не трябва да се употребява за провокации и политическа операция.

Те споделиха нещо рисково

#Susamam се трансформира в сензация, тъй като 18-те рапъри направиха нещо, което малко на брой се осмеляват да сторят в турското общество - безпощадно да подлагат на критика политическата конюнктура и недъзите на днешна Турция, макар високия риск да бъдат преследвани поради това. Не е изключено турското правораздаване да погне рапърите: видеото би могло да бъде изтълкувано като " терористична агитация ", а изпълнителите да бъдат упрекнати в " поддръжка на терористична организация ".

Въпреки това рапърите остават неустрашими. Или както споделя пред Дъждовни води рапърът Фуат: " Не се опасяваме и няма да се спрем ". Същото споделя и рапърът Адос: " Турското общество е на наша страна, хората ни поддържат. Затова няма за какво да се опасяваме от правосъдно гонене ", споделя той и прибавя, че е било огромна неточност да се мълчи толкоз време.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР