Едно от притегателните събития тази вечер в София е концертът

...
Едно от притегателните събития тази вечер в София е концертът
Коментари Харесай

Арена ди Верона квартет свирят тази вечер в София

Едно от притегателните събития довечера в София е концертът на " Арена ди Верона квартет ", събрал концертмайсторите на оркестъра на един от най-прочутите оперни театри в света. Талантливите музиканти желаят да " преведат " на езика на камерната музика музикалните послания и митове, трансформирали " Арена ди Верона " в привлекателен център за феновете на музиката от целия свят.

Българската аудитория към този момент имаше удоволствието да ги види и чуе на спектакъла „ Орфей и Паганини “ на Античния спектакъл в Пловдив. Гюнтер Санин, Винченцо Куаранта, Лука Поца и Сара Аиролди са учили в някои от най-престижните музикални академии в Европа, а със основаването на този квартет „ основават “ и собствен личен, доста забавен и автентичен репертоар. Показателна за това е и програмата им довечера, в която са включени вариации върху тематики от " Трубадур " на Верди (оперните парафрази са задължителни), третата сюита из Античните танци на Оторино Респиги и една доста забавна и истинска творба от Едуард Елгар за квартет и оркестър (тук би трябвало да споменем наложително партнирането в този концерт от страна на Camerata Orphica, този път под палката на Владимир Кираджиев - изявление с него можете да намерите по-надолу).

Елгар написа Интродукция и алегро опус 47 през 1905-а, когато е на 47. Любопитното е, че тази творба, която е единствено за за струнни (квартет и оркестър), е отдадена на пианист - Самюъл Санфорд, професор в Йейл. Премиерата е на 8 март същата година в Queen’s Hall в Лондон с музиканти от Лондонския симфоничен оркестър под палката на самия Елгар. Оркестърът е неотдавна основан и неговото управление се обръща по-рано към Елгар с молба да напише особено произведение за този концерт (изцяло с негови творби). Той към този момент е фамозен и отрупан с невиждани за английски композитор почести. Написал е емблематичните Вариации Енигма, две извънредно сполучливи оратории - Сънят на Геронтий и Апостолите,  към този момент е  почетен с купата сър от различен един Едуард - кралят на Англия Едуард VIII. Това е време, в което Елгар е записан с поръчки за произведения, на множеството от които не съумява да откликне. Но в отговор на молбата на лондонския оркестър се появява тази Интродукция и алегро, която " Арена ди Верона квартет " са присъединили в своя концерт в София.

Интересен е и българският акцент - една творба на Стефан Драгостинов, който тази година отбелязва своя 70-годишен празник. Неговата " Лятна сюита " е основана през 1974, отдадена е на неговия професор по комбинация Марин Големинов, а в този момент Стефан Драгостинов прави специфична нова преправка за струнен състав, особено за Camerata Orphica.

Финалът на концерта е за Кубинска сюита за пиано, ударни, бас китара, флейта и оркестър Михаел Публих, който е специфичен посетител на концерта, дружно с Рафаел Дженер, който извършва партията на ударните в тази творба.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР