Едно от обясненията ми за руската пропаганда у нас е,

...
Едно от обясненията ми за руската пропаганда у нас е,
Коментари Харесай

Тагарев: Учим историята по начин, който е писан под диктовката на Кремъл

" Едно от обясненията ми за съветската агитация у нас е, че ние не познаваме личната си история. Учим я по метод, който е писан в огромната си част под диктовката на Кремъл или непосредствено от Кремъл. Трябва да познаваме по-добре личната си история. Имаме доста събития и достижения, с които би трябвало да се гордеем. Много от тях не подхождат на ползите на Кремъл и надлежно са забравени от хората, не се преподават, не са известни на огромна част от българския народ ".

 

Така военният министър Тодор Тагарев обясни пред публицисти предлагането си учебниците по история, медиите и обществените мрежи да се прегледат за съветска агитация.

 

За това той заприказва в свое изявление от предходната седмица в спорен формат на Атлантическия съвет в Съединени американски щати, когато прикани " учебниците у нас да се изчистят от обстоятелства, които пораждат благодарност към Русия ".
.

" Не единствено обичайните български медии, само че и обществените мрежи би трябвало " да се наблюдават ", с цел да се противодейства на промъкващата се в тях съветска агитация. А преподаването на история в българските учебни заведения би трябвало да се почисти от обстоятелства, способни да породят благодарност към ролята на Русия в нашето минало ", сподели в Съединени американски щати военният министър Тодор Тагарев.

Водещата Илва Тейр попита българския боен министър какво счита да предприеме България, с цел да противостои на съветската агитация. В отговора си той споделя, че от съветска страна се упражнява огромна агитация по отношение на българските жители и показва, че с цел да се противостои на това, е належащо следното:

„ Първо, би трябвало да можем да представим на българския народ историята в нейния действителен смисъл. Защото потомство след потомство се приказва, че Русия е наш другар и избавител и ние би трябвало да сме ѝ вътрешно признателни за стореното. Макар в историята постоянно да сме били на противоположните страни при разнообразни спорове ", изяснява Тагарев.

" Русия също по този начин постоянно е преследвала личните си ползи в ущърб на ползите на българския народ. Така че едното нещо е историята и образованието.Другото нещо е да сме в положение да идентифицираме дезинформационни и пропагандни акции и да намираме най-хубавите вероятни способи за противопоставяне на тези акции. В този смисъл би трябвало да можем да наблюдаваме пропагандните акции за дезинформация освен в обичайните медии, само че и в обществените мрежи, които влияят ден след ден върху разнообразни групи от популацията. И да намираме най-подходящите тълкования за противопоставяне на тази дезинформация ", разяснява преди дни Тодор Тагарев в Съединени американски щати.

 

Днес министърът даде и образец с офицера Димитър Списаревски. " Малко хора знаят, в никакъв случай не сме го учили това. Достоен български офицер, извънредно образован, който дава живота си, защитавайки София от бомбардировки. Загива на 27-годишна възраст, преди три седмици отбелязахме 80 години от неговия героизъм. Това не е известно в България, а приказваме за някой си Альоша, който в никакъв случай не е воювал на наша територия.Това е измисления воин, натрапен от съветската агитация в България ", изясни Тагарев.

 

В Съединени американски щати той се е срещнал със заместник-министъра на защитата, представители на Държавния департамент, Съвета по национална сигурност към Белия дом, Агенцията по отбранително съдействие, с компании, неправителствени организации и университети.

 

Министърът изясни, че нови решения в действителност няма, защото те се вземат в границите на НАТО.

 

" Дискутирахме за многонационалната бойна група, която е на наша територия, в каква степен сме подготвени да осигурим съдружниците, които към този момент се намират на наша територия и възвръщането на спомагателни сили, когато това се наложи ", изясни Тагарев.

 

Той акцентира, че у нас има и американски военни, а Съединени американски щати може да оказват помощ на България да получи пари за построяването на спомагателна инфраструктура у нас.

 

Обсъдено е било и построяването на центъра за ремонт на бойни машини " Страйкър " в България.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР