Едно от необходимите умения на всеки родител е да знае

...
Едно от необходимите умения на всеки родител е да знае
Коментари Харесай

5 фрази, които трябва постоянно да повтаряте на децата

Едно от нужните умения на всеки родител е да знае кои изречения да употребява, с цел да има добра връзка в фамилията. Казването на верните думи в точния миг може да помогне на децата в доста аспекти. И е тайната към уравновесените и хармонични връзки в фамилията, даже когато децата минават през разнообразни тежки интервали.

На пръв взор тези 5 изречения са явни, само че точно затова, постоянно се пропущат или подценяват. А в действителност са доста значими, защото оказват помощ на децата да имат по-голямо самочувствие, да схващат личните си страхове и стремежи, да показват любовта си.

1. „ Обичам те “

Това е може би най-очевидният израз, само че и един от най-важните. Децата би трябвало да знаят, че ги обичате и ги приемате абсолютно. Но истината е, че не се употребява задоволително постоянно, защото обичта се приема за даденост. А би трябвало да се споделя и повтаря непрекъснато. Тези думи пораждат благополучие и любов.

2. „ Продължавай! Опитай отново! “

Насърчаването на децата да се изправят пред провокациите им оказва помощ да повярват в своите качества. Зрелостта е фаза, в която се сблъсквате с ежедневни провокации и имате към този момент насъбран опит. На базата на този опит, подгответе децата си и ги стимулирайте да вървят напред, да не се предават, да продължат да пробват. Така един ден те ще станат способни и смели възрастни.

3. „ Гордея се с теб! “

Не е нужно да чакате децата ви да реализират някакъв грамаден триумф, с цел да им кажете, че се гордеете с тях. Важното е те да знаят, че се гордеете с това кои са те, а не с това, което вършат. Това, което вършат, е краткотрайно, само че това, което са, продължава постоянно. Поздравете ги, когато те реализиран нещо, пък било то и нищожно малко. Така им давате крила да продължат напред.

4. „ Извинявай, сгреших “

Понякога в разгорещени полемики може да кажете нещо, което в действителност не мислите. Ако това се случи, значимо е да се извините. Когато деянията примирение, децата ще ви почитат повече и ще се научат, че всички хора могат да вършат неточности, а в случай че го създадат, те поемат отговорността си за тях.

5. „ Тук съм, разчитай на мен “

С времето децата желаят да имат повече самостоятелност и свободата да избират своя път. Когато настъпи този миг, най-важното е да ги подкрепите. Уверете ги, че ще бъдете постоянно на линия, в случай че имат потребност от вас.

По материали от Siamo mamme / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР