Едно от най-критичните места от наводненията м.г. е курортното селище

...
Едно от най-критичните места от наводненията м.г. е курортното селище
Коментари Харесай

Хотелиери и местна власт се надяват на помощ от държавата за справяне с бедствието в община Гърмен

Едно от най-критичните места от наводненията м.г. е курортното населено място Огняново, известно с минералните си извори и което е извънредно уместно за туризъм. Там придошлите води на река Канина отнесоха няколко моста, които до през днешния ден остават неизползваеми.



Хотелиери в региона са обезпокоени, че при идващ пороен дъжд ще се образуват тапи, пътят няма да може да е пристъпен пътя и наводнението може да е още по-голямо. Туристите сега нямат достъп до алеята, която е била отнесена от водите и би трябвало да заобикалят по различен път. Не е приятна гледката и всичко това рефлектира върху туризма.

Вече 10 месеца нищо не се е трансформирало, мостът е паднал. Големият проблем сега е, в случай че пристигна още веднъж реката по същия метод, това нещо може да се трансформира като яз и от тук надолу следствията ще бъдат страшни, изясни Ангел Райков - притежател на хотел.

Според кмета на община Гърмен има подготвен план за промяна на реката, само че досега финансиране от страна на страната няма.

Това, което трябваше да свърши общината е да показа цялата документи пред Междуведомствената комисия. Преди 10 месеца община Гърмен разгласи бедствено състояние за съвсем цялостен месец, доста села останаха без вода. Има план за промяна на цялото течение на река Канина, има и позволение за градеж и до няколко дни би трябвало да се разгласи фирмата-изпълнител. Общината похарчи близо 25 000 лв. за подготовката на плана. Похарчени са и към 50 000 лв. за премахване на най-неотложните проблеми след наводнението, изясни Феим Иса – кмет на община Гърмен.

Кметът се надява Междуведомствената комисия в най-скоро време да вземе решение за отчасти финансиране в размер на 3 млн. и 900 хиляди лв. по плана.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР