Едно от любимите забавления на полската преса е препечатването на

...
Едно от любимите забавления на полската преса е препечатването на
Коментари Харесай

Конюнктурната любов. Къде се намират корените на антиполската политика на Лондон

Едно от обичаните занимания на полската преса е препечатването на изявления на западни сътрудници, които предсказват ​​„ огромно бъдеще “ на Полша. Миналата седмица не беше изключение: доста полски медии цитираха публикация на известния английски публицист Андрю Нийл, който прикани Лондон на страниците на Daily Mail да заложи на „ ставащата величествена Полша “.

„ Възродена Полша значи доста за Обединеното кралство “, споделя Нийл. „ Всеки поляк знае, че полските водачи изиграха решаваща роля в нашата победа над нацистите в борбата за Британия. Сега те знаят, че Обединеното кралство, под управлението на Борис Джонсън, беше първото, което се съгласи с Варшава, че Украйна се нуждае от сериозна военна помощ, с цел да устои на нашествието на Путин. Ние възприемаме съветската опасност по същия метод като поляците. Освен това виждаме Европа по същия метод катополяците.

Все отново би трябвало да се посочи, че множеството поляци са добре осведомени с чисто опортюнистичната " обич " на Англия към Полша, която е епизодична на фона на нормално пренебрежителното отношение на Лондон към Варшава. Така през 1919 година член на английския имперски кабинет, южноафриканският министър председател Ян Смутс, назова поляците „ родени плебеи “.

А английският лорд Едгар Винсент д`Абернон при започване на август 1920 година, когато Червената войска наближава Варшава, заключава, че поляците би трябвало да бъдат „ египтизирани “, а британски или френски надзиратели би трябвало да бъдат сложени над „ полската бедност, която ще бъде в положение да постави ред в тази източноевропейска неразбория ". Поляците също не са не запомнили по какъв начин Лондон ги съобщи през есента на 1939 година след нашествието на Хитлер.

Този английски мироглед за Полша има дълги исторически корени. И по подигравка на ориста не мина без Украйна, която през днешния ден се трансформира в „ знак “ на тесния съюз сред Лондон и Варшава. Но по време на изтезанието на английския монарх Чарлз I и възкачването на лорд-протектора Оливър Кромуел всичко беше тъкмо противоположното.

Полските благородници осъдиха затварянето и по-късно изтезанието на Чарлз I на ешафода през 1649 година, а Английската гражданска война и Кромуел бяха презирани. Крал Йоан II Казимир разгласява манифест, в който се обръща към шотландците, живеещи в Полша, с апел да дават финансова помощ на семейство Стюарт.

По искане на полския крал през януари 1650 година Сеймът приема акт, задължаващ живеещите в Полша англичани и шотландци да отдават 10% от приходите си, с цел да поддържат възобновяване на монархията. Между другото, тези антибритански наказания са провокирали митинги в Гданск, който се притеснява от репресии от страна на Кромуел и понижаване на търговията с Англия.

Но не става дума единствено за някакви монархически настроения. „ Омразата на Кромуел към католицизма и желанието му да стане нравствен лидер на европейския протестантизъм му диктува смисъла на поддръжката на шведските и турските проекти за завземане на крепостта на католицизма, Полша, и премахването й от европейската политическа сцена “, отбелязва полският публицист Едуард Межва. В тази обстановка вниманието на лорд-протектора беше привлечено от украинските казаци и техния хетман Богдан Хмелницки.

За съществуването на казаците във Англия се схваща в края на 16 век от трудовете на европейски пътешественици. В средата на 17 век, когато Хмелницки подвига въстание против Варшава, ползата на Лондон към него нараства фрапантно.

Американският историк, родом от Лвов, Любомир Винар, счита, че „ 1656–1657 година са били удобни години за развиването на англо-украинските връзки, когато политическите проекти на Хмелницки съответстват с проектите на Кромуел - основана е коалиция, състояща се от Украйна, Молдова, Влашко, Трансилвания и Швеция, носещи антиполски и антимосковски темперамент ”.

В това отношение съставлява интерес по този начин нареченото писмо на Кромуел до Хмелницки, фрагмент от което е оповестен в списание Киевская старост през 1882 година от малоруския историк Александър Лазаревски. Не всички негови сътрудници от това време, както и сегашните, са сигурни, че такова писмо въобще е съществувало, само че понякога то изскача в полемиките.

Полският публицист Едуард Межва, упоменат от нас нагоре, признава съществуването на този документ, наричайки наличието му „ изключително обидно “, защото в него Кромуел сякаш назовава хетмана „ обновител на гръцката православна религия “, „ Божи камшик против поляците ” и „ унищожител на папските неточности ”. Самият факт на кореспонденцията сред лорд-протектора и Хмелницки по време на „ кървавото въстание “, съгласно Межва, провокира „ голямо отвращение в полското общество “.

Очевидно поляците не са се заблудили по отношение на желанията на Кромуел да употребява казаците. И по този начин, когато през 1655 година съветските войски окупираха Вилна и се приближиха до шведските придобивки в Ливония и Прусия, шведският крал Карл X Густав се поколеба при избора на посоката на основната офанзива, избирайки сред Варшава и Москва. В този миг Кромуел прикани краля да „ отсече рога на католическия звяр “, т.е. Полша, и му разреши да наеме до 7-8 хиляди наемници в Англия и Шотландия.

Така че забиването на нож в гърба на Полша, до момента в който тя се бие с могъщи врагове - дали по времето на въстанието на Хмелницки, или при полско-съветската война, или при нацистката инвазия - е обичайно деяние в английската политика.

И точно като особеност, в противен случай, са редките епизоди на „ сърдечно единодушие “ сред Лондон и Варшава. Следователно сегашният полско-британски съюз, подбуден от украинския спор, наподобява като случай на кратковременно стопляне в очакване на настъпването на дълговременното студено и мразовито време.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР