Едно от делата за т.нар. царски имоти и по-конкретно това

...
Едно от делата за т.нар. царски имоти и по-конкретно това
Коментари Харесай

Нова надежда за Симеон Сакскобургготски да получи двореца Врана

Едно от делата за така наречен царски парцели и по-конкретно това за двореца " Врана " ще остане " на трупчета ", до момента в който за парцелите не вземе решение и Конституционният съд (КС). Това реши правосъден състав (Иво Дачев, Асен Воденичаров и Мария Георгиева ) на Софийския апелативен съд (САС). Това решение обаче не е дефинитивно и може да се оспори в 7-дневен период, написа в. " 24 часа ".
Делото за двореца е формирано по тъжби на Симеон Саккобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок против решение от 22 август 2018 година, с което арбитър Петя Алексиева от Софийския градски съд разгласи " Врана " за държавна благосъстоятелност.
До прекъсването му се стигна по искане на столичната община и юристите на Сакскобурготски и Мария Луиза - Валя Гигова и Ели Христова. Мотивите им са, че би трябвало да се изчака Конституционният съд (КС) да се произнесе по запитване на трима съдии от Гражданската гилдия на Върховния касационен съд. През март т.г. те желаеха да знаят какви са правните последствия и резултатът от решение № 12 от 1998 година на Конституционен съд. Тогава той се произнесе, че Законът за лишаване в интерес на страната на имуществото на някогашните царе Фердинанд и Борис и техните наследници от 1947 година опонира на конституцията.
След решение номер 12, на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза бяха върнати " Царска Бистрица ", дворецът " Врана ", ловните хижи " Саръгьол " и " Ситняково " и 16 500 дка гори в Рила. Държавен остана единствено дворецът " Кричим ", тъй като тогавашният регионален шеф на Пловдив Тодор Петков отхвърли да го реституира на Сакскобургготски и Мария Луиза.
В края на 2009 година Народното събрание наложи мораториум върху парцелите, а страната заведе каузи за връщането им. Две от тях - за " Ситняково " и " Саръгьол ", към този момент бяха дефинитивно извоювани дефинитивно от страната. Делото за горите още се гледа на първа инстанция в Софийския областен съд, а за " Царска Бистрица " стигна до Върховен касационен съд и бе пратено на Конституционния съд. Той позволи питането на Върховен касационен съд за разглеждане на 9 май т.г., делото е номер 5 от 2019 година
След случая с " Царска Бистрица ", делото " Врана " е второто за царските парцели, което стопира до произнасянето на Конституционния съд. Адвокат Мариана Попова, която пази ползите на страната, съобщи пред апелативните съдии, че прекъсване не се постанова и няма спънка делото да продължи. Тезата на юристите на страната е, че няма съображение за пояснение, защото решението на Конституционен съд от 1998 година няма реституционен резултат.
Делото в Конституционен съд има значение за вярното решение на разногласието за " Врана " и ще даде наложително пояснение на последствията от оповестяването за противоконституционен на Законът за лишаване в интерес на страната на имуществото на някогашните царе, написа в молба на юрист Гигова до Софийския апелативен съд.
Според решението от август м.г. на първата инстанция - Софийския градски съд, Симеон Сакскобургготски и сестра му би трябвало да върнат двореца " Врана ", парка край него и целия комплекс от здания на страната, само че откакто получат 1 323 495 лева за ремонтите и реставрацията им. Дворцовият комплекс се състои от централна постройка от 2013 кв. м, над 20 постройки, оранжерии, караулка, горска къща и други Площта на парка е 992 дка. Софийски градски съд реши, че " Врана " не е бил персонална благосъстоятелност на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа на царя, която е била държавна институция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР