Едно на четири деца над 10 години е пробвало цигари,

...
Едно на четири деца над 10 години е пробвало цигари,
Коментари Харесай

Д-р Гешанова: Ако искам децата ми да не пушат, и аз няма да пуша

Едно на четири деца над 10 години е пробвало цигари, а страната ни заема едно от челните места по младежи – пушачи. Това демонстрират данните на Националния център за публично здраве и разбори за миналата 2022 година.

„ По последни данни България е преди всичко в Европейски Съюз по брой пушачи. Това може би е надълбоко вкоренена национална традиция, само че в името на положителното, на здравето, на бъдещето на младежите, би трябвало всички ние малко да сменим ъгъла, под който гледаме живота си. Това е една взаимозависимост към никотина. На доста хора им се коства мъчно да се откажат, само че опитите на стотици други демонстрират, че това е допустимо “, сподели доктор Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев пушек пред Bulgaria on Air.

Според нея човек би трябвало самичък да се запита за какво и на кого дава парите си за цигари и какво се случва с неговото здраве. По нейни думи към този момент се повдига и въпросът какво се случва като цяло със здравето на планетата.

Относно огромния брой млади пушачи доктор Гешанова разяснява, че образецът на родителите е доста значим.

„ Ако желая децата ми да не пушат, и аз няма да пуша. Държавата не подкрепя младежите, в България билбордовете и рекламите са на всички места. Това основава усещане, че е нещо естествено, задоволително, възможно, приели сме го като обикновено, като част от живота ни. Трябва да има повече диалози с младежите, някой да им изясни какви са последствията от това нещо “, безапелационна беше тя.

„ Има нещо подло в пушенето, вредите не настъпват незабавно, би трябвало да минат 10 години, с цел да почувстваш това необратимо увреждане, което стават в дробчето на индивида. Трябват повече часове по здравно обучение, това към този момент липсва. Да се реализират такива стратегии, с цел да могат младите да схванат какво става с тях “, счита доктор Гешанова.

„ Голяма битка беше да се забрани тютюнопушенето на закрити публични места. Празнуваме 11 години от това нещо, което стана, само че отново имаме дупки в закона. На доста закрити места, тъй като имат найлонови малки врати и страни, и там се пуши “, уточни още тя.

Д-р Гергана Гешанова дефинира електронните цигари като „ доста хитра и точна измама да зарибят младежите “.

Тази вечер ще има благотворителен концерт, който е под мотото „ За живот без тютюнев пушек “. Той стартира в 19 часа пред стадион „ Академик “ против Зала „ Фестивална “ в София.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР