Едно кратко съобщение предизвика голяма паника сред турското население. Председателят

...
Едно кратко съобщение предизвика голяма паника сред турското население. Председателят
Коментари Харесай

Ужасът с олиото продължава в Турция, хората панически го изкупуват

Едно малко известие провокира огромна суматоха измежду турското население. Председателят на Съюза на производителите на растително масло Тахир Бююкхелваджигил съобщи в едно изявление, че 16 танкера, натоварени със слънчогледово олио, от дни на вятъра чакат да изоставен съветските пристанища край Азовско море, а в Турция имало ресурси от слънчогледово олио единствено за един месец.  

На година турците използват 2,7 тона олио

В резултат на това хората започнаха под паника да изкупуват олиото от магазините. В доста видеа в интернет се виждат напълно опразнени лавици и дълги опашки пред складовете на магазините. На един от тези видеозаписи възрастен мъж демонстрира пред камерата две петлитрови туби със слънчогледово олио - държи ги гордо като победител. 

При това олиото в Турция по никакъв начин не е на ниска цена, цената му се удвои единствено за година. Миналата година 1 литър струваше 19 лири, а в този момент е към този момент 40 лири - т.е. към 2,50 евро. Това е неописуемо висока цена за една страна, в която над 10 милиона трудещи се получават минималната заплата, а близо 3,5 млн. души работят за още по-малко пари, предава " Дойче веле ". Минималната месечна заплата в Турция сега възлиза на 312,50 евро (към 10 март 22).

По данни на турското земеделско министерство страната е най-големият в света вносител на слънчогледово олио. Турция внася към 65% от нужните ѝ количества от Русия и малко над 4% от Украйна. Една част от този импорт Турция след това препродава на Алжир и Ирак.

В самата Турция използват по 2,7 млн. тона слънчогледово олио годишно, а личното произвеждане обезпечава единствено 1,7 млн. тона. Много от селските стопани в последните години избират да сеят пшеница и рапица, тъй като това носи по-високи облаги. Страната край Босфора внася освен 70% от слънчогледовото олио от Русия и Украйна, само че и 70% от нужната ѝ пшеница от Русия. Затова войната в Украйна породи големи опасения за дефицит на храни в Турция.

Още по-голям е обаче страхът от инфлацията. Защото тя се повишава стремглаво. При питателните артикули през февруари тя беше 54,4%, а единствено месец по-рано беше към момента на равнище 48%. Турция страда по този начин и по този начин от политиката на президента Ердоган за ниски лихви. Преди две години пристигна пандемията, а в този момент и войната в Украйна. Скоро не се обрисува никакъв спад в цените.

Експерти упорстват да се понижи зависимостта на страната от вноса на храни - изключително във връзка с олиото и пшеницата. Те молят страната да подтиква локалното произвеждане. Сегашните усложнения, несъмнено, са резултат и от войната в Украйна, само че Турция се изправя пред същите проблеми при всяка рецесия - по този начин беше и по време на пандемията. Затова Тефвик Бицер, член на Съвета по зърното към Търговската камара в Истанбул, упорства да се усили локалното произвеждане, което да отбрани Турция от сходни рецесии в бъдеще.



Положението с олиото е съществено


Дори изказването на новия поземлен министър, че страната има задоволително ресурси от слънчогледово олио в складовете си, по никакъв начин не съумя да успокои жителите. Анкара продължи интензивно да договаря при затворени порти с Москва, с цел да могат танкерите с олио да изоставен съветските пристанища и да се насочат към Турция. В сряда вечерта (9 март 22) турското министерство на превоза най-накрая разгласи, че четири от танкерите са напуснали пристанищата в Ейск и Ростов и в средата на идната седмица ще дойдат в Турция. Тази вест беше публикувана мълниеносно. Това също сподели какъв брой съществено е ситуацията край Босфора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР