Една вечер Белен Диас се прибирала от колежа, когато мотоциклет

...
Една вечер Белен Диас се прибирала от колежа, когато мотоциклет
Коментари Харесай

Еквадор беше спокоен и мирен. Сега по улиците се разхождат убийци, похитители и крадци

Една вечер Белен Диас се прибирала от колежа, когато мотоциклет с двама мъже направил застрашителен противоположен завой , написа „ Асошиейтед прес “.

Ужасена, че ще бъде ограбена за осми път в границите на три години, студентката по педагогика блъска по прозореца на таксито, до момента в който водачът не я откарва до у дома. Диас се измъкнала невредима, само че на идващия ден пред нейния затворен комплекс от двуетажни къщи в покрайнините на еквадорския пристанищен град Гуаякил имало несвързана с това пукотевица с съдбовен край .

Еквадор беше една от най-спокойните страни в Латинска Америка до преди към три години. Днес нарушителите обикалят както относително богатите, по този начин и работническите квартали: професионални наемни убийци, похитители, изнудвачи и хиляди крадци и обирджии. Мексикански и колумбийски картели са се открили в крайбрежни градове като Гуаякил и са заграбили елементи от търговията, превозвайки стотици милиони долари кокаин от прилежаща Колумбия и Перу до отвъдморски страни.

Един от претендентите на изключителните президентски избори на 20 август имаше известна твърда позиция във връзка с проведената престъпност и корупцията. Фернандо Вилависенсио беше смъртоносно прострелян измежду бял ден в сряда, макар защитата, включваща полиция и телохранители. След убийството на Вилависенсио, Антъни Гарсия, който опакова скариди, разяснява:

„ Никой не е застрахован от несигурността в страната. Ние сме в ръцете на трафика на опиати, на злото в неговата целокупност. “

Националната полиция на страната регистрира 3568 насилствени смъртни случая през първите шест месеца на тази година, доста повече от 2042-та, регистрирани през същия интервал на 2022 година Тази година приключи с 4600 насилствени смъртни случая , най-високият брой в историята на страната и двойно повече от общия брой през 2021 година

Причините са сложни. Всичко обаче се върти към кокаина .

Подпомагани от картели банди се борят за надзор над улиците, пандизите и наркомаршрутите към Тихия океан . Изпразващата се държавна хазна, политическите битки, корупцията и растящите задължения сътвориха пропуски във финансирането на обществените стратегии и стратегиите за правоприлагане. Пандемията от COVID-19 трансформира гладните деца и безработните възрастни в лесна плячка във вербуването за незаконни групи. Престъпниците от ден на ден изискват заплащания от бизнеса и назовават таксата „ вакуна “ – ваксина – като имунитет против закононарушения .

„ Коронавирус пристигна и си отиде и ни остави ваксини, само че друг вид ваксини “ , утчни Холбах Мюнетон, президент на Националната федерация на провинциалните туристически камари на Еквадор.

В наши дни извършването на покупки и храненето са разнообразни неща. Магазините за хранителни артикули, магазините за авточасти и аптеките имат железни решетки от пода до тавана, които не разрешават на клиентите да влизат от тротоара. Моловете имат железни детектори на входовете. В питейните заведения и заведенията за хранене, които са оживели след пандемията, има по-малко маси и те затварят по-рано.

Сигналите за грабежи са се нараснали. Данните на Националната полиция демонстрират, че през предходната година са докладвани 31 485 случая, което е с към 11 000 повече, в сравнение с през 2020 година

26-годишният опаковчик на скариди Гарсия е бил ограбван два пъти тази година. Един път крадци в Гуаякил открадват телефона му по време на утринното му пътешестване. Друг път го ограбили, откакто излязъл да изпие няколко напитки. Собственикът на ресторант Карлос Барезуета споделя, че има места в Гуаякил, където продажбите са спаднали до една десета от тогавашните.

Еквадорските управляващи приписват невижданото принуждение на вакуум във властта , провокиран от убийството през декември 2020 година на Хорхе Самбрано , прочут още като „ Раскиня “ или „ JL “, водач на Los Choneros. Основана през 90-те години на предишния век, групата е най-голямата и най-страшната тайфа в страната. Членовете правят поръчкови убийства, организират интервенции за изнудване, придвижват и продават опиати и са закон в пандизите.

Los Choneros и сходните групи Los Lobos и Los Tiguerones се борят за територия и надзор, в това число в центровете за задържане, където минимум 400 пандизчии са починали от 2021 година насам. Бандите имат връзки с картели от Колумбия и Мексико, в това число Sinaloa и Jalisco – групи от ново потомство . Роб Пералта, някогашен член на разследващо звено на Националната полиция, акцентира:

„ От 2000 година виждаме мексиканските картели тук. Но несъмнено, през последните години, тези незаконни групи са спечелили повече въздействие посредством локални банди, които са овластили, и през днешния ден те имат повече оръжия от самата полиция. “

Разоръжени, неподготвени и нископлатени, чиновниците на реда не смеят да влязат в елементи от незаконни квартали или в крилата на някои затвори, където са открити разчленени тела, както и висококалибрени оръжия, гранати, хранилки с колани и опиати, когато държавното управление разполага военни и спомагателна полиция след яростни протести.

Гуаякил е епицентърът на насилието . Около една трета от насилствените смъртни случаи тази година са осъществени във втория по величина град в Еквадор, дом на основното комерсиално пристанище на страната и огромен затворнически комплекс.

Построен върху равнинна земя в края на Андите, градът се простира около кафявите амазонски води на река Гуаяс, единствено с няколко високи здания и домове и дребни предприятия като аптеки, преобладаващи в пейзажа.

Провинция Гуаяс , която включва Гуаякил, е най-населения регион в страната с към 4,5 милиона души . През първата половина на годината в провинцията са осъществени 976 бизнес грабежа, съгласно данни на Националната полиция, единствено 12 по-малко от общия брой за предходната година.

В Социо Вивиенда, просторен публичен жилищен квартал, притежатели на магазини, пешеходци, полиция – всички – приказват шушукайки. Очите им шарят, като че ли някой ги следи 24/7. Полицейският сектор в квартала е заобиколен от торби с пръст, сложени като отбрана след престрелка по-рано тази година. С изключение на шепа служители на реда, които бъбрят до вратата, постройката наподобява изоставена.

Полицейски чиновници в цялата страна се разхождат с остарели бронежилетки , а дефицитът на муниции не беше решен до неотдавна като проблем. Хората в някои квартали се включиха, с каквото могат, с цел да се купи бензин за полицейските коли.

Мунетон призна, че туристическата промишленост в Гуаякил неотдавна е уредила частен университет да разреши на полицейски чиновници да употребяват неговите общежития, защото техните казарми имат течащи покриви и нямат климатик.

Уличните престрелки към този момент са грижа на всички. Наскоро един патрон проби вратата на дома на 12-годишния Даниел Москера на 19 юли и го удари в гърба. Майка му Катерина Агире съобщи, че той е изгубил бъбрек и способността си да се движи от кръста надолу. Но за разлика от доста майки на жертви на принуждение с оръжие в други страни, 29-годишната Агире призна, че не изисква наказване за причинителите. Тя избира „ справедливостта на Бог “ и желае единствено по-добри здравни грижи за сина си. Това е постоянно срещано даже измежду нерелигиозните, защото никой не желае да притегля в допълнение внимание.

Наистина страхът и недоверието са се примесили с топлотата и учтивостта, присъщи за еквадорското общество . Хората непрекъснато гледат зад тила си и някои, като Диас, са измислили комплицирани проекти, с цел да избегнат жертвите.

Диас, който учи, с цел да стане един ден професор в лицей, носи два мобилни телефона. Тя в никакъв случай не употребява нито един от тях, само че е изтеглила приложения, с цел да наподобява като телефон, който употребява всекидневно. Жената възнамерява да съобщи това на крадци идващия път, когато бъде ограбена. Тя не излиза вечер и не смее да изтегля приложения за запознанства.

„ Вече не знаем с кого сме другари “ , конкретизира страховете си 32-годишната Диас и добави:

„ Ще остана сама вечно. Не мога да отивам на срещи с тези странни приложения. Искам да кажа, представете си, че биха могли да ме отвлекат! Животът не е това, което беше. ”

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР