Една трета от българите не инвестират по различни причини, а

...
Една трета от българите не инвестират по различни причини, а
Коментари Харесай

Почти 10% от българите ползват инвестиционни съвети от социалните мрежи

Една трета от българите не влагат по разнообразни аргументи, а тези, които го вършат, постоянно употребяват препоръки за задачата в профилирани групи в обществените мрежи. Това демонстрира изследване на " Моите пари ", измежду 400 консуматори на уеб страницата. То бе показано на обичайна конференция " Експо Моите пари ", което се организира за шеста година подред.

Сред участниците 20% при 20% предходната година споделят, че нямат опция да икономисват, а 25% влагат на фондовите пазари при 16% м.г. Основните аргументи множеството българи да не влагат е осъзнатата липса на знания и нежеланието да се поемат опасности, означи Десислава Николова, старши финансов анализатор в " Моите пари ".

Според изследването 22% държат вложенията си в акции, 30% не влагат на финансовите пазари, 16% влагат в капиталови фондове, 7% - в злато, парцели и обучение, а минимален е делът на тези, които залагат на криптовалутите - 6%.

През последната година 30% са отделили 18 хиляди лева за вложения, 14% - 1200 лева, 15% - 6 хиляди лева Общо 29% от хората влагат от 3 до 5 години, 16% - над 10 години, 14% от 1 година.

На въпрос по какъв начин вземат решение по какъв начин да структурират капиталовия си портфейл 14% показват, че работят в тази сфера, 10% са банкови чиновници и имат знания за това, 10% се съветват с другари и познати, а 9% употребяват за препоръки тематични групи в обществените мрежи. Едва 5% употребяват професионалните препоръки на консултанти.

Без изненада общо 83% от участвалите в изследването споделят, че не влагат в акции на Българската фондова борса, като 21% настояват, че повода за това е ниската рентабилност от сходно влагане, 22% споделят, че нямат доверие в надзорните институции, а 19% не имат вяра на самите листвани компании. Ниската ликвидност е повода на 13% да не купуват акции на фондовия пазар в България, а 16% споделят, че не желаят да влагат в България.

Сред интервюираните 400 души, половината от които живеят в София, 10% влагат във финтех компании, 8% - в крипто, и едвам 2% в блокчейн.

Общо 60% споделят, че не са купували парцел през последните 2-3 години, а 23% са купили след Акт 14, едвам 8% са създали това " на зелено ". Занапред имащите такова желание считат да заложат на към този момент подготвен парцел - 22%, като 11% считат да купят къща. Очаквано максимален % - 17%, споделят, че това ще стане посредством ипотечен заем.

Започналото покачване на лихвите от страна на Европейската централна банка ще докара в последна сметка до застой в цените на жилищата, считат 28% от интервюираните. Същият е делът на тези, които считат, че повишаването ще продължи, а 17% считат, че ще поевтинеят.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР