Една от водещите енергийни и финансови групи в Югоизточна Европа

...
Една от водещите енергийни и финансови групи в Югоизточна Европа
Коментари Харесай

Енергийният бизнес и застраховането донесоха на Еврохолд рекордна печалба за деветмесечието

Една от водещите енергийни и финансови групи в Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, регистрира рекордни облага и доходи за деветмесечието, демонстрира консолидираният доклад за интервала. Общо приходите на холдинга от януари до септември са се нараснали със 188 % за година, достигайки 4.69 млрд.лв. Това е безспорен връх за Еврохолд България и главен принос има енергийният бизнес на групата, подсилен от продължаващото покачване на премийните доходи в застраховането.  

Печалбата преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) е повишена близо шест пъти до 263.6 млн. лева Нетният финансов резултат нахвърля 110 млн. лева, което също е рекордно висока стойност в цялата история на холдинга. 

Най-голяма роля за резултатите има електроенергийният бизнес на Еврохолд, който е донесъл 57% от приходите и 81% от облагата преди лихви, налози и амортизации. Тази година е първата, в която Еврохолд напълно консолидира енергийния бизнес в резултатите си за деветмесечието, откакто през юли 2021 година закупи дъщерните сдружения на CEZ в България. 

В съпоставяне с първото полугодие, към края на септември делът на енергийния бизнес в консолидираните доходи се е нараснал. Причината е, че през юли тази година Еврохолд подписа съглашение за продажба на дъщерните си Авто Юнион АД и Евролийз Груп АД, които се занимават надлежно с продажба и лизинг на коли. Техните резултати към този момент не се включват в консолидирания доклад на Еврохолд. 

Застрахователното направление на холдинга също заема по-голям дял от приходите. Към края на септември поделението Евроинс Иншурънс Груп има 1.2 милиарда лева брутни премийни доходи. Нетната облага от застрахователна активност е 64.1 млн. лева. 

След продажбата на лизинговия бизнес и продажбата на коли, в структурата на Еврохолд останаха две по-малки посоки - капиталово ходатайство и брокерски услуги, предоставяни от Евро-Финанс АД. Резултатите от финансово-инвестиционна активност на холдинга са по-слаби от деветмесечието на предходната година, като главната причина са покупко-продажби за придобиване и продажба на активи и принадлежности, които тази година носят по-малко доходи, в сравнение с през предходната. 

“Изминалите месеци за нас са доказателство, че една холдингова компания може да се развива и да носи задоволство на акционерите си даже и при изключителни условия. С цялостна убеденост мога да кажа, че растежът на приходите и положителното показване на фирмите в групата са устойчиви и чакаме да се запазят и надградят в идващите години. Икономиките на Европа към момента не са преодолели ударите на войната в Украйна, високата инфлация и несигурните упования за бъдещето, само че пазарите, на които работим, с дребни изключения не престават да носят повече доходи и положителни облаги. Числата от финансовия доклад са доказателството, че когато имаш добре структурирани модели и ясни проекти, краткотрайните разтърсвания са преодолими и даже могат да бъдат употребявани за реализиране на положителни резултати. Вече можем да заявим с убеденост, че за 2022 година Еврохолд ще покаже позитивните резултати от решението ни да се фокусираме върху енергийния бизнес и застраховането. ”, разяснява Кирил Бошов, ръководител на УС на Еврохолд България. 

 elektrohold_tablica.jpg

Eврохолд България АД
Еврохолд България АД е водеща енергийна и финансова група, разрастваща активност главно в Централна, Източна и Югоизточна Европа. Акциите й се търгуват на фондовите тържища в София и Варшава. Еврохолд е притежател на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), една от огромните застрахователни групи в района. ЕИГ дава цялостен набор от застрахователни услуги, оперира в 13 европейски страни, обслужва над 4 млн. клиенти и има над 3000 чиновници. Еврохолд е притежател и на Eastern European Electric Company B,V., която през юли 2021 година закупи дъщерните сдружения на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България, които към този момент оперират под марката Електрохолд, имат над 3000 чиновници и обслужват съвсем 3 млн. консуматори на територията на страната.

т
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР