Една от първите компютърни игри в света се явява Spacewar,

...
Една от първите компютърни игри в света се явява Spacewar,
Коментари Харесай

Първата компютърна игра в света

Една от първите компютърни игри в света се явява Spacewar, чийто сюжет се гради върху сражения сред галактически кораби. Тя била разработвана в продължение на няколко месеца от служащи от технологическия институт в Масачузетс.

Групата се ръководела от Мартин Грец и Стив „ Слъг “ Ръсел, които за пръв път се срещнали в университетския клуб на турситие и ги сближило общото въодушевление към научната фантастика.

В началото на 1962 те основали несложна стратегия, а след малко време тази стратегия се трансформирала в мини игра с две ракети, които се стреляли една друга. Spacewar била тествана на новата по това време машина PDP-1.

В кръглата форма на катодния екран се предавала карта на бойните йдестия – парче от нощното небе, което копирало разположението на звездите в небето над Кембридж. Двата противника благодарение на джойстик или клавоатура можели да местят своите галактически кораби и да стрелят. Количеството гориво и муниции били лимитирани.

Зза да се укрие от снаряда, ракетата трябвало да прави кръг към звездите на картатаили да създаде „ хиперскок “ – ракетата изчезвала и внезапно се появявала някъде на картата.

Разработчиците на Spacewar не получили облага, само че с помощта на нея притежателите ѝ си спечелили популярност в средите на програмистите. Всеки, взел участие в създаването на играта, и до през днешния ден е пристрастен от работата с компютрите.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР