Една от основните цели на правосъдието, освен да се накаже

...
Една от основните цели на правосъдието, освен да се накаже
Коментари Харесай

Гешев пред ученици в Пловдив: Една от основните цели на правосъдието, освен да се накаже извършителя, е превенцията

" Една от главните цели на правораздаването, с изключение на да се накаже причинителя на закононарушението, е предварителната защита ", съобщи основният прокурор Иван Гешев на среща с възпитаници от Езикова гимназия „ Пловдив “ в гр. Пловдив, 28.10.2022 година, оповестяват от прокуратурата във фейсбук страницата си.

По думите му, с цел да се случи правосъдната промяна " би трябвало да питат практикуващи, прокурори, следователи, съдии, хора от научната общественост ".

" Не е правилно, че няма неоправдателни присъди за корупция. Никой не съпоставя какъв брой са в Германия и Франция. Ще се окаже, че може би в България са повече. А в други страни няма и толкоз ", посочи основният прокурор.

Публикуваме цялото известие:

Главният прокурор Иван Гешев на среща с възпитаници от Езикова гимназия „ Пловдив “ в гр. Пловдив, 28.10.2022 година
Една от главните цели на правораздаването, с изключение на да се накаже причинителя на закононарушението, е предварителната защита - т.е. да се понижи риска от други закононарушения. По-тежкото наказване не взема решение проблемите, би трябвало да има неотменимост на наказването.

Полицаят, а и следователят, е в пряк контакт с хората, с причинителя, с обвинения, с потърпевшия. Той ги вижда онлайн. За първи път прокурорът среща тези хора в правосъдната зала. От едната страна той поддържа обвиняването, от другата страна е юристът, който пази правата и ползите на подсъдимия. Съдията е този, който би трябвало да се произнесе с неоправдателна или оправдателна присъда.

За разлика от континенталното право, от което сме част, където прокурорът се възприема като обвинител на неприятните, в англосансонската система възприемат прокурора като бранител на потърпевшите, на положителните. Аз мисля, че прокурорът би трябвало да бъде и двете, като водещото да е това, което е в англосансконската правна система. 

За да се случи тази „ правосъдна промяна “ би трябвало да питат практикуващи, прокурори, следователи, съдии,  хора от научната общественост. Това, което към този момент стана като факсимиле „ правосъдна промяна “, бих го сравнил с това да направиш промяна в образованието без да питаш учителите, преподавателите във ВУЗ, изобщо хората от тази сфера.

Законодателството се прави от народните представители. В момента нещата толкоз са ескалирали, че би трябвало да се направи нещо. 

Ако спрат лидер на МПС, което е негова благосъстоятелност, след приложимост на алкохол, в случай че се конфискува в интерес на страната, доста бързо ще се промени желанието да се ръководи след приложимост на алкохол. Някои спорят, че по този начин са нарушавало свещеното право на благосъстоятелност. Но има и едно друго право, което е с приоритет – то се назовава право на живот.  

Има и други работещи модели – да вземем за пример дерегистрацията на автомобила. Нека си е твой, само че няма да можеш го караш 5 години. Има и други благоприятни условия за промени в законодателството, в това число за увеличение на наказванията. Има логичност отводът  за предоставяне на кръвна проба да бъде криминализиран. 

Какво се случва когато има тежка злополука със умрял? Започват институциите трескаво да имитират активност, с цел да трансферират отговорността. Ето, ние доста работим, всеобщо ревизираме. И какво се случва. Условна присъда. Няма действително наказване и неотменимост на наказването. Защо не се вършат промени в този сегмент – аз споделям от безхаберие. 
Сериозният проблем са опиатите, те стават към този момент обществена пандемия. Защо се стига до тоя взрив с опиатите.

Мога да приказвам доста, в това число за закриването на най-ефективните структури за противопоставяне на проведената престъпност и разпространяването на опиати. 

Не е правилно, че няма неоправдателни присъди за корупция. Никой не съпоставя какъв брой са в Германия и Франция. Ще се окаже, че може би в България са повече. А в други страни няма и толкоз.  Ще повторя - 95 % неоправдателни присъди, 5 % оправдателни, само че в тях се виждат всички недъзи на българската страна, на българската правосъдна система, като започнеш от законодателството, минеш през полиция, ДАНС, КПКОНПИ, прокуратура, разследване, съд, кариерно израстване, надзор.

Механизмът за надзор на всяка институция се назовава Конституция на Република България. Ако нямаше Конституция, която да подсигурява, че магистратите не могат да бъдат уволнени, в този момент ще ви обясня какво щеше да се случи, в случай че, да вземем за пример, прокуратурата беше част от изпълнителната власт. Идва едно държавно управление – махат всички ръководители. След това идва друго служебно или постоянно и отново маха всички ръководители. Идва трето държавно управление, след 3-4 месеца – още веднъж.

Образованието ни към момента е доста положително, и в случай че приказваме за право, е по-добре да завършиш право в България и да направиш магистратура някъде, в сравнение с да учиш там и да идваш да работиш в България. Затова, с цел да си променим страната, не би трябвало да бягаме. Аз желая да пребивавам и работя в България и по тази причина върша неща, които считам за верни.

Това, което бих посъветвал, в случай че се насочвате към правото учете в Българи. Не е проблем да специализирате на друго място и триумф ви поисквам.
https://www.facebook.com/Press.PRB/posts/pfbid02ivPDVbdN7MKB4HuRfLLH82r7qVMUtSwvs1boMuFTVg1vo72mPEcjGt4BPDEFLbcBl
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР