Една от областите на пазарите, която става интригуваща по време

...
Една от областите на пазарите, която става интригуваща по време
Коментари Харесай

Глобалните конфликти и пазара на петрол – какво да следят инвеститорите?

Една от областите на пазарите, която става завладяваща по време на война или опасност от такава, изключително с присъединяване на страните в спора, е петролът. 

ETF-ите, свързани с петролни или енергийни акции, нормално притеглят повече внимание в такива обстановки. Цените на петрола обаче са непредсказуеми и може да отнеме известно време, до момента в който пазарът се съобрази с действителностите на място.

Тъй като 2024 година стартира с продължаващи спорове (Украйна-Русия) и капацитет за разширение (Израел-Хамас-Хизбула), фактът, че цените на суровия нефт вид Брент са на познато място за отмора, прави момента сериозен за вложителите да извърнат внимание.

Няколко енергийни ETF наблюдават по какъв начин събитията въздействат върху петрола и обвързваните с него борсово търгувани фондове. Един от образците е WisdomTree Brent Crude Oil ETC (BRNT), с ръководени активи на стойност $1.6 милиарда. BRNT синтетично репликира Bloomberg Brent Crude Subindex Total Return, отразявайки придвижването на фючърсните контракти за недопечен нефт вид Брент.

Миналия петък цената на суровия нефт вид Брент беше към $78, което е по-малко от най-високата му стойност през 2023 година от към $95, само че е сходно с дъното от май предходната година. Техниците могат да видят групировка “ “, която исторически се свързва с спомагателни покачвания, макар че последните покачвания бяха лимитирани.

За вложителите, които избират акции, само че желаят да се възползват от евентуалното повишаване на петрола, ETF-и като Xtrackers MSCI World Energy UCITS ETF (XDW0), чиято стойност е $1.1 милиарда, оферират вид.

Волатилността на петрола е даденост, само че това, което се е трансформирало, е, че ETF-ите дават на вложителите разнороден избор за изложение на мнението им за петрола и енергийните акции.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР