Една от най-сериозните икономически последици от световната пандемия е нарастващата

...
Една от най-сериозните икономически последици от световната пандемия е нарастващата
Коментари Харесай

Изгубеното поколение, което си остана вкъщи: Новите безработни

Една от най-сериозните стопански последствия от международната пандемия е възходящата безработица. Как Израел се оправя с предизвикването и рисковете, които тя носи най-много за дамите.
„ 70 на 100 от безработните в Израел в последната една година са дами. След всеки локдаун процентът единствено леко варира. Действително доста от бизнесите, в които съществена работна мощ бяха дами, са затворени- приказвам за туризма, търговията и услугите, а също просветата и културата “, това сподели в Ливнат Поран - експерт по трудово законодателство.
„ Но има и случаи, когато дамите сами са упорствали пред работодателите си да ги съкратят краткотрайно, тъй като учебните заведения и детските градини не работят и няма кой да се грижи за фамилиите им. И без това те са получавали с към 30 % по-ниска заплата от мъж на същата позиция и за фамилията е било по-изгодно дамата да остане у дома, а не мъжът “, уточни още Поран.
„ 42 на 100 от останалите без работа дами обаче могат де се трансфорат в хронически безработни. Тъй като и общата безработица се е нараснала, дребното от дамите, които си търсят работа, се натъкват на дискриминация, щом кажат, че имат деца под 9 години. На процедура изчезнаха позициите за майки, където се работи две трети от работното време, а се получава цялостна заплата.
 Средно по девет безработни се борят за едно свободно място Средно по девет безработни се борят за едно свободно място
Средно по девет безработни се състезават за едно свободно работно място. Това сочат новите данни на Агенцията по заетостта към декември...
Други дами взеха решение, че им е преференциално да си седят у дома и да получават пари от страната, без де си дават сметка, че на първи юни, когато тези помощи ще секнат, търсещите работа ще са толкоз доста, че в действителност първи ще одобряват мъжете “, сподели още експертката по трудово законодателство.
„ През последните години беше реализирано доста за издигане на ситуацията на дамите в обществото. Но единствено за една година се върнахме обратно, като че ли сме при започване на 80 - те години на предишния век, когато имаше специалност стопанка. Не знам и дали е изобщо поправимо изгубването на позициите, които бяхме достигнали. Много от безработните не си дават сметка, че колкото по-дълго са били отвън пазара на труда, даже да са най-способнит, възможностите им да намерят работа спадат. За дамите, които към този момент поминък усета на триумфа и признанието, това би било освен финансов, само че и психически удар “.
Поран отбелязва и още един проблем на пандемията:
„ В фамилии, където и двамата са безработни, се следи увеличение на домашното принуждение. Опасявам се, че когато мъжът тръгне на работа, физическото принуждение към дамите може да бъде сменено с икономическо. Съпругата напълно ще е подвластна от заплатата на брачна половинка си.
Всичко това значи по-ниска покупателна дарба и стесняване на пазара и надлежно на стопанската система, което също ще докара до вторична безработица. Ударът ще е най-много върху междинната класа. Хора, за които е било под достолепието да търсят помощ от обществените служби, ще се наложи да го сторят. За мен това е съществено разследване от пандемията. “
 Национален статистически институт: С 2,6 на 100 понижава броят на заетите през декември Национален статистически институт: С 2,6 на 100 понижава броят на заетите през декември
С 2,6 на 100 е намалял броят на заетите към края на декември по отношение на края на същия месец през 2019 година, сочат данните на Националният ста...
На въпрос за какво назовава поколението дами, минали през пандемията, „ изгубеното потомство “, Поран разяснява пред БНР:
„ Има разлика сред безработни изобщо и краткотрайно безработни поради пандемията. Но за огромна част от безработните в този момент има риск да си останат и за бъдеще в това състояние. Останалите у дома година и повече се трансформират в „ изгубеното потомство “.
След пандемията пазарът на труда ще е много друг. Още преди този момент личеше, че някои специалности ще отпаднат. Ще се основат други, само че страната не прави нищо по време на насилствения престой, въпреки и отдалечено, да приготви служащи за тях.
Прогнозирането на новите специалности е значимо и с цел да се задържи популацията в страната. Израел е дребна и демократична страна и хората, в случай че се почувстват „ непотребни “, могат да изоставен. Обикновено по-големите страни „ изсмукват “ високо квалифицираните и надарени служащи, а тези които се усещат неудовлетворени, сами отиват там и работят това, което в никакъв случай не биха работили в родината си, освен това при условия, на които локалните служащи в никакъв случай не биха се съгласили.
Затова до момента в който хората са безработни поради локдаун, би трябвало де им се даде опция да бъдат преквалифицирани и най-важното - да се научат да се трудят и от къщи, тъй като някои специалности изобщо няма да се върнат в офисите. За работодателите е по-изгодно да имат надомни служащи “. Научиха го по време на локдауните “, споделя още специалистът по трудово право.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР