Една от най-характерните особености на състоянието е вроденото умение за

...
Една от най-характерните особености на състоянието е вроденото умение за
Коментари Харесай

Хората с аутизъм имат необичайно симетрични мозъци

Една от най-характерните особености на положението е вроденото умеене за идентифициране на характерни елементи в нещо и неуспех при слагането им в по-широк подтекст. Откритието би могло да изясни за какво това е по този начин.

Откритието е направено след нови мозъчни сканирания на младежите с аутизъм.

Изследователите от Държавния университет на Сан Диего изясняват, че лявото и дясното полукълбо обработват информацията по доста друг метод. Начинът, по който мозъкът като цяло смекчава това може да ни помогне да разберем по-добре по какъв начин хората с разстройство от аутистичния набор виждат света.

Макар че остарелият мит за по-творческото дясното полукълбо и по-аналитично ляво да е напълно и изцяло разрушен и да няма никакви доказателства, че при даден човек господства десен мозък или ляв-мозък, ние знаем, че някои функционалности се извършват от избрани полукълба.

Изследванията посочили, че лявото полукълбо играе доста по-голяма роля в обработването на езика и говора от дясното полукълбо, до момента в който дясното полукълбо се съсредоточва върху слуховите и зрителни дразнения. Изследователите допускат, че лявото полукълбо е по-ангажирано в разбора на характерните елементи на обстановката, до момента в който дясното полукълбо е натоварено с консолидираното на тези елементи и разнообразни други дразнения в едно цяло.

Начинът, по който двете полукълба работят дружно, изяснява по какъв начин ние възприемаме и реагираме на света. Новият опит демонстрира, че това се случва доста по-различно при младежите с разстройство от аутистичния набор.

Екипът на San Diego State University употребява магнитен резонанс (ЯМР), с цел да пресъздава мозъците на 41 деца и юноши с разстройство от аутистичния набор и 44 без да такова.

Те анализирали гъстотата на връзките в разнообразни райони на бялото вещество в двете полукълба. Открили, че при участниците без аутизъм в дясното полукълбо връзките са доста по-гъсто опаковани, в сравнение с в лявото. Това пасва с концепцията, че дясното полукълбо е с по-интегративна функционалност, която сплотява разнообразни типове информация, изясняват учените.

;Мозъчните връзки при участниците с разстройство от аутистичния набор се оказали симетрично проведени в двете полукълба.

Идеята на асиметрията в мозъка е, че има разделяне на труда сред двете полукълба, казва Ралф-Аксел Мюлер от екипа. Изглежда, това разделяне на труда е понижено при хора с разстройство от аутистичния набор.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР