Една от най-големите мистерии в технологичния свят е самоличността на

...
Една от най-големите мистерии в технологичния свят е самоличността на
Коментари Харесай

Състоянието му е 6 милиарда долара, но никой не знае кой е!

Една от най-големите мистерии в софтуерния свят е самоличността на Сатоши Накамото - компютърният програмист, който основава цифровата валута биткойн. Това е по този начин, тъй като името Сатоши Накамото е псевдоним. То може да съставлява мъж, жена или даже група хора, написа profit.bg.
И откогато криптовалутата е основана през 2008 година никой не е съумял да разбере кой в действителност е Накамото.

Освен разбулването на една дългогодишна тайнственост, специалистите са съгласни, че разкриването на самоличността на Накамото може да има голям резултат върху стопанската система и вътрешната политика на биткойн.

Началото на биткойн

През 2008 година, създател с псевдонима Накамото разгласява отчет от девет страници, в който за първи път се загатва името биткойн.

Няколко месеца по-късно Накамото пуска първия биткойн програмен продукт и си партнира онлайн с разработчици и програмисти, с цел да усъвършенства системата.

Тази среда на съдействие продължава до 2011 година, когато без предизвестие Накамото изчезва.

Преди да приключи напълно онлайн връзката, Накамото пуска имейл на различен биткойн разработчик, в който споделя, че " към този момент се занимава с други неща. "

Има обаче и една измама – Накамото не си потегля с празни ръце.

Според аржентинския откривател Серхио Демиан Лернер, Накамото съумява да натрупа към 1 милион биткойна, преди да изчезне.

Днес те костват над 5 милиарда $.

Цифрите

Мат Грийн, учител по криптовалути в университета Джон Хопкинс, споделя, че Накамото има способността да срине валутата, в случай че желае.

Биткойнът има лимитирана численост от 21 милиона, която се чака да бъде достигната през 2140 година

Притежаваните от Накамото 1 милион биткойна съставляват към 5 % от всичката криптовалута.

" Интересното при биткойна е, че в случай че притежаваш 1 млн. от криптовалутата, имаш способността да залееш пазара във всеки един миг. Помислете за тях като за редки колекционерски бейзболни карти. Ако някой пусне на пазара стотици хиляди редки карти на Мики Мантъл, те към този момент няма да са толкоз скъпи, " споделя Грийн.

На процедура, в случай че Накамото (който и да е той или те) реши да продаде своя биткойн, може да залее пазара и да срине цената на криптовалутата.

Делът на Накамото в биткойна е извънредно значим, съгласно Бен Ю, вложител в криптовалутата от Сан Франциско.

" Ако биткойн извърши ролята си да стане световна валута, тогава Сатоши Накамото евентуално ще бъде най-богатият човек в света и също по този начин ще протежава съразмерно по-голям дял от крайното количество биткойн, нещо като делът на Съединени американски щати от международните запаси сега, " споделя Ю.

В математиката на Ю има логичност. Правителството на Съединени американски щати има най-големите златни запаси в света, които възлизат на към 8 000 тона.

Това е малко над 4% от общите международни запаси, или по-малко от 5-процентния дял на Накамото в биткойн.

Според някои анализатори, повишаването на биткойна едвам в този момент стартира. Анализаторът в Saxo Bank Кей ван Петерсен предвижда по-рано през годината пред CNBC, че биткойнът може да нарастне до 100 000 $ до 2027 година

Ако тази прогноза се сбъдне, тогава Накамото би разполагал с към 100 милиарда $.

Политическо въздействие

Освен върху стопанската система, Накамото въздейства и върху политиката.

Биткойн общността е въвлечена в голям брой вътрешни диспути във връзка с бъдещето на криптовалутата, написа CNBC.

Без водач, биткойн общността взема решения посредством консенсус. Различните представители на общността, като по този начин наречените копачи, вложители и разработчици, се събират, с цел да разискват измененията.

Този развой работи, само че може да отнеме извънредно доста време. Това също по този начин значи, че измененията ще настъпват постепенно.

" Вземат се доста малко решения, които биха изненадали хората, които са противоречиви. Това е по едно и също време мощна страна на биткойна, тъй като валутата е доста статична, само че и уязвимост, тъй като не може да се реагира и да се създават нови функционалности по метода, по който другите системи могат, " споделя Грийн.

Мнението и лидерската позиция на Накамото, без значение дали са мечтани или не, без подозрение ще повлияят бъдещето на биткойн.

" Смятам, че общността може в действителност да извлече изгоди, в случай че Сатоши реши да се върне и да се трансформира в нравствен водач, който може да задава насоки и да води общността към консенсус, " споделя Ю.

И по този начин, кой е Накамото?

Засега не наподобява същинският Сатоши Накамото да се интересува от това да излезе на бял свят.

Анонимността обезпечава дискретност, отбрана и успокоение —три неща, които евентуално се харесват на притежателя на 1 милион биткойна.

Дали обаче това е толкоз неприятно?

Предвид опустошението, което би могло да аргументи на цената на биткойн и на вътрешната политика, може би е по-добре Накамото, който и да е той, да остане неизвестен и неактивен за неустановен интервал от време.

Разбира се, това няма да накара хората да спрат да се питат.

" Всеки един от нас, всеки човек от света на технологиите, е любопитен във връзка с Сатоши. Искаме да знаем от кое място е този човек и от кое място идва биткойнът, тъй като тази система е някакво знамение, " споделя Грийн.

" Освен това, бихме желали да знаем какво е бъдещето на биткойна. Бихме желали да знаем какво ще се случи с всичките тези биткойни, които Сатоши е изкопал.

Ако са изчезнали вечно, това значи едно нещо, в случай че пък ще се появят още веднъж, това значи нещо друго. Вероятно има прочут интерес към това човек с сходни умения още веднъж да се причисли към общността и да дава своя принос към нея. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР