Една от най-големите частни банки на Европа е редуцирала стойността

...
Една от най-големите частни банки на Европа е редуцирала стойността
Коментари Харесай

Банка Дженерали преоценява губещи здравни облигации

Една от най-големите частни банки на Европа е редуцирала цената на облигации за съвсем половин милиард евро, свързани с италианската социална система за опазване на здравето. Малка част от тях са били обезпечени от активи, свързани с подставени компании на мафията, стана ясно през предходната година.

" Банка Дженерали " разяснява за " Файненшъл таймс ", че повече няма да взе участие в облигационни излъчвания на бумаги, обезпечени с фактури на италианските здравни управляващи. И че няма да популяризират дълг, обвързван със системата на опазване на здравето и продаван от CFE - бутиковата капиталова банка, уредила покупко-продажбите. 

През август " Банка Дженерали " посъветва вложителите " да защитят клиентите си " от евентуални загуби вследствие на решението й да купи назад всичките продадени от нея облигации, свързани със здравната система посредством транзакции със CFE. Банкерите оповестиха, че ще осчетоводят резерви в размер на 80 милиарда евро за провизиране на цената на дълга.    

Загубите от дълговите бумаги на здравната система са вследствие на преоценката на вероятността отговорностите да бъдат погасени изцяло след пандемията от COVID-19.

Кредитните хранителни запаси, заделени от " Банка Дженерали " за здравния дълг, вадят на показ рисковете от вложенията в дългови бумаги, свързани със бранш, в който огромен брой местни здравни единици в Южна Италия са мощно задлъжнели. А някои са били трансферирани незабавно на непосредствено ръководство от италианското държавно управление след разкритията, че в тях са инфилтрирани членове на проведената престъпност.   

Миналата година " Файненшъл таймс " разкри, че дребна част от фактурите, съдържащи се в тези секюритизирани облигации, продадени на частни клиенти на " Банка Дженерали ", са били издадени от подставени компании, работещи за могъщи кланове на най-опасната мафиотска организация - " Ндрангета ". Което трансформира интернационалните вложители в неволни съучастници проведената престъпност.

Италианската мафия е проникнала в локалните лечебни заведения и пере нелегално добитите си облаги по света, сигнализира в обширно следствие екип на " Файненшъл таймс ".

Мафиотите не оставят на мира даже умрелите от COVID-19 и техните близки. В незабавната болница на Ламеция Терме - град в южноиталианския регион Калабрия - всяко тяло е скъпо струваща суровина, която носи хиляди евро на най-бруталните нарушители.  

Италианската здравна система е една от най-доходоносните " златни кокошки " за калабрийските мафиоти. Чрез корумпирани служители, нарушителите от дълго време са наложили монопол и посредством свои дъщерни компании обират всички договори и публични поръчки: от транспорта на пациенти с коли за спешна помощ, през доставянето на кръв и храна по лечебните заведения, та чак до погребенията на умрелите в здравните заведения.

Разкритието, че компании, свързани с " Ндрангета " и завоювали влиятелни позиции в трансатлантическата търговия на кокаин, са съумели да излъгват медиаторите, да " приспят " контрола против прането на пари и да продават активи на интернационалните финансови пазари, демонстрира растящата финансова експертиза на модерната проведена престъпност.  

Разследването на " Файненшъл таймс " е установило и по какъв начин са прани парите във финансовите центрове Лондон и Милано.  

През последните пет години, облагите от нещастието на болничните пациенти са били " пакетирани " в дългови принадлежности посредством финансови техники, употребявани нормално от хеджингови фондове и капиталови банки. Облигации за стотици милиони евро се продават на интернационалните вложители - от италиански частни банки до пенсионен фонд в Южна Корея.

" Банка Дженерали " твърди, че провизиите за здравните облигации не са свързани с каквито и да било проблеми, произлизащи от престъпни действия. И не упреква CFE за предстоящите загуби. 

CFE, от своя страна, разяснява за " Файненшъл таймс ", че няма правно или регулаторно обвързване да прави щателни инспекции на фактурите, съдържащи се в облигациите, които е продала на " Банка Дженерали ". И че в никакъв случай не е знаела за каквито и да било връзки на част от тези фактури (под 1% от общата сума на продадените, по оценка на CFE) с мафията. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР