Една от големите софтуерни групи у нас Сирма Груп Холдинг

...
Една от големите софтуерни групи у нас Сирма Груп Холдинг
Коментари Харесай

Сирма Груп Холдинг придоби 80 на сто от Сайънт

Една от огромните софтуерни групи у нас " Сирма Груп Холдинг " разгласи, че е сключила дефинитивно съглашение за придобиване мажоритарен дял от " Сайънт " - бързо разрастващ се, отвесно фокусиран снабдител на ИТ решения със седалище в София.

Цената на договорката не се показва, само че в случай че се съди от предходни такива на пазара у нас сигурно става въпрос за най-малко няколко милиона лв..

" Сайънт " е към 10- пъти по-малка компания от " Сирма ", която за предходната година има доходи от близо 60 млн. лева

" Сирма Груп Холдинг " придобива 80 на 100 от акциите на " Сайънт ", като на идващ стадий има право да изкупи и останалите, прецизираха от " Сирма Груп ".

" Сайънт " ще е част от огромния холдиг, като ще резервира своята задача, фокус и мениджърски екип, само че в това време ще има поддръжката на по-голямата група.

Това е първа българска договорка от 2018 година насам. Обикновено непознати вложители получават български ИТ компании. Последната огромна договорка с присъединяване на български компании е покупката от " Скейл фокус " на " Ъпнетикс " за към 5 млн. лева

" Днес фамилията на " Сирма Груп " се разрасна с още един член. Нашият експортен фокус, целеви пазари и портфолио от артикули и услуги си пасват отлично. Заедно ставаме по-силни и по-конкурентоспособни”, споделя Цветан Алексиев, изпълнителен шеф на " Сирма Груп Холдинг ".

Придобиването е в сходство със тактиката за напредък и развиване на " Сирма Груп ". Очакванията са договорката да улесни навлизането на групата в нови пазари и географски райони, до момента в който „ Сайънт “ ще може да се възползва от интензивен напредък и вложения в бизнес линии с огромно търсене на клиенти, като да вземем за пример ръководени услуги и поръчков SaaS.

" Докато " Сайънт " ще работи като без значение дъщерно сдружение, присъединението към " Сирма Груп " ускорява способността ни да обслужваме нашите клиенти и да предоставяме качествени решения, като получаваме достъп до спомагателни запаси, в това число в допълнение финансиране и уголемен фонд от гении ", споделя Ангел Митев, изпълнителен шеф на " Сайънт ".

Купувачът

" Сирма Груп Холдинг " АД е 11-та по величина софтуерна компания по доходи у нас, съгласно класацията на " Капитал " 100. Консолидираните доходи на групата за 2020 година възлизат на 59.5 млн. лева, а облагата ѝ е 3.7 млн. лева облага.

" Сирма Груп " е основана през 1992 година и е пионер в региона на технологиите за изкуствен интелект. Специализирана е в разработка на програмен продукт по поръчка, ИТ и бизнес съвещания и професионални софтуерни услуги в няколко области - банкиране и обезпечаване, пазарно разузнаване, опазване на здравето, пакетиране и премерване.

" Сирма Груп Холдинг " е листната на Българската фондова борса (БФБ), а пазарната ѝ капитализация е към 29 млн. лева Основните сдружения на холдинга са " Сирма ентерпрайз системс ", " Сирма солюшънс " и " Сирма медикъл системс ". Холдингът е мажоритарен притежател и на компанията за софтуерни решения, основани върху данни - " Онтотекст ". В групата работят към 400 души.

" Сирма Груп Холдинг " няма мажоритарен притежател, а има над 1000 акционери. С по-големи дялове са изпълнителният шеф Цветан Алексиев (8.3%), Веселин Киров (7.9%), Георги Маринов (8.8%) и Чавдар Димитров (8%).

Продавачът

" Сайънт " е към 10 пъти по-малка компания от купувача с доходи от 6.28 млн. лева за 2020 година и 39 хиляди лева загуба.

Компанията е сътрудник за създаване на ИТ решения, обслужващ характерни браншове на промишлеността, в това число пътувания и хотелиерство, логистика и превоз, финанси и банкиране, като работи както с огромни предприятия, по този начин и с бързо разрастващи се започващи компании по целия свят.

" Сайънт " създава механически решения, в това число big data и business intelligence, машинно образование и образува постоянни и съвместими интеграции и интерфейси за нови цифрови платформи и наследени системи.

" Сайънт " е основана през 2016 година в София, само че през днешния ден към този момент има офиси в Пловдив и Ямбол, както и в албанската столица Тирана и чешкия град Оломоуц, като за нея работят към стотина души. Разработва решения по поръчка на клиента в областта на финтех и банкиране, превоз и логистика, както и туризъм.

Мажоритарни притежатели на " Сайънт " са оперативният шеф Евлоги Георгиев и изпълнителният шеф Ангел Митев, които дружно държат малко под 60% от акционерното сдружение. С огромни дялове са още чехкинята Михаела Бърки и британецът Питър Бандток. В изявленията Ангел Митев е описван като сериен бизнесмен - основал WizCom през 1995 година, която по-късно е купена от VMWare, съосновал Xentio и MammothDB.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР