Една лъжа може да обиколи половината свят, докато една истина

...
Една лъжа може да обиколи половината свят, докато една истина
Коментари Харесай

Опит за приватизация на свободното слово

Една неистина може да обиколи половината свят, до момента в който една истина е към момента на мястото си. Тези думи на Уинстън Чърчил най-добре илюстрират опита на трима предприемачи да приватизират свободата на словото в България.

В деня, когато у нас дойдоха европейските репортери, отразяващи старта на българското председателство, издателите на " Капитал ", Клуб Z и в. " Сега " - Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, се събраха в столичния хотел " Балкан ", с цел да показват по този начин наречената от тях Бяла книга за свободата на медиите в България. За да има спомагателна тежест, те я показаха като взаимен план на Съюза на издателите в България, в който членуват единствено те и сателитните им издания. За нито един от тримата предприемачи медиите не са съществена активност, или най-малкото - не са единствена.

" Независимите медии и публицисти в България са подложени на невиждан напън и голям брой справедливи компликации да съществуват ", настояват предприемачите в така наречен Бяла книга и показват не за първи път като провинен депутата от Движение за права и свободи и издател Делян Пеевски. Бизнесмените - издатели настояват още, че " публицистиката е принизена в работа на една " мека тирания " и служи като инструмент за въздействие и обслужване на политически ползи ".

Ако тези оценки бяха дадени от публицистите в техните медии, коментарът ни несъмнено щеше да бъде друг. Но няма по какъв начин да приемем за независимост на словото да приказват хора, които финансират изданията си и е ясно, че в тях са и хлябът, и ножът.
Направи усещане обаче, че акцент в сбирката на издателите е и правосъдната система.

" Журналистите и издателите все по-трудно могат да разчитат на правораздаване и обективен развой, изключително в досъдебната фаза, където дейностите на прокуратурата не подлежат на правосъден надзор ", оповестиха предприемачите - издатели. Затова техният съюз упорства от Европейски Съюз да бъдат изпратени " самостоятелни наблюдаващи - интернационалните прокурори, които да проследят в елементи всички обвинявания и предварителни следствия против публицисти и издатели в България ". Най-вероятно имат поради себе си като издатели, тъй като двама от тях - Иво Прокопиев и Огнян Донев, от дълго време са клиенти на прокуратурата. Но не поради отстояване свободата на словото. А поради противоречива приватизация и подозрения за укриване на налози.

Съмнения за прозрачността на вчерашната конференция разсъни и фактът, че да я отразят бяха поканени единствено определени медии. " Стандарт ", да вземем за пример, не получи покана. Други три медии пък обществено се оплакаха, че не са позволени на срещата, с цел да зададат въпросите си, с аргумента, че " не дават отговор на стандартите ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР