Една година преди излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз,

...
Една година преди излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз,
Коментари Харесай

Една година до Брекзит: Докъде са стигнали дискусиите между Лондон и ЕС?


Една година преди излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, планувано за 29 март 2019 година, договарянията за бъдещите връзки сред Лондон и Брюксел надалеч не са завършили.

Миналата седмица Европейски Съюз на 27-те одобри " насоките ", от които ще се управлява европейският договарящ Мишел Барние в идните полемики за " рамката на бъдещите връзки ", които би трябвало да стартират редом с договарянията за изискванията на развода.

Франс прес обобщава това, което се знае за бъдещото английско отдръпване от европейския блок.

Датата за овакантяване на Европейски Съюз

Смята се, че Обединеното кралство ще напусне европейския блок на 29 март 2019 година, две години откакто публично задейства процедурата за бракоразвод с Европейски Съюз и близо три години след референдума на 23 юни 2016 година, на който британците гласоподаваха с 52 % за раздялата.

Тази дата би могло вероятно да бъде отсрочена, в случай че Обединеното кралство и другите 27 страни членки се спогодят за това.

Условията за овакантяване

Лондон и Брюксел реализираха авансово съглашение през декември по трите основни въпроса: цената на напускането, правата на европейските жители и границата сред английската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.

По този финален въпрос, който разпали пристрастеностите сред двата лагера, британците одобриха да включат в нов план за съглашение, показан предходната седмица, текст за " общо регулационно пространство ", включващо Европейски Съюз и Северна Ирландия, най-малко до момента в който не бъде препоръчано друго приемливо решение.

Лидерите ще оценят през юни дали ирландският въпрос е решен и по какъв начин да се формулира обща декларация за нашите бъдещи връзки с Обединеното кралство, изясни ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

Що се отнася до жителите, допуска се, че правата на над три милиона европейци, живеещи в Обединеното кралство, и над милион британци, живеещи в Европейски Съюз, ще бъдат предпазени и те ще могат да аплайват за статут на непрекъснато пребиваващи.

И най-после, Англия одобри да продължи да заплаща вноски в бюджета на Европейски Съюз до 2020 година и да съблюдава всички поети отговорности, което съгласно нейните калкулации подхожда на 40-45 милиона евро.

Периодът на преход пост-Брекзит

В тирада във Флоренция на 22 септември предходната година Тереза Мей изиска запазването на сегашните връзки с Европейски Съюз за временен интервал от две години след Брекзит, с цел да се избегне брутална смяна на разпоредбите за жителите и фирмите.

Двайсет и седемте утвърдиха в края на януари правилото за " преход на статуквото " - със опазване на свободното придвижване на артикули, услуги и хора, през който обаче Лондон към този момент няма да има думата при взимането на решенията на Европейски Съюз. Той ще продължи до края на 2020 година

Бъдещите търговски връзки

Обединеното кралство желае да напусне единния пазар и митническия съюз, с цел да може да договоря лични търговски съглашения и да постави завършек на свободата на придвижване на европейски жители, само че желае " допустимо най-широко " съглашение за свободна търговия.

Тереза Мей въпреки всичко призна, че след напускането на единния пазар, " животът ще е друг ".

Европейски Съюз упорства бъдещото съглашение за свободна търговия да резервира неделимостта на неговия обединен пазар, напомняйки за следващ път за един от своите съществени правила в тези договаряния: без търговия " по желание ", бранш по бранш.

Въпросът за финансовите услуги, който интересува изключително лондонското Сити, не беше обиден в насоките, само че стана предмет на обособена декларация, в която 27-те упорстват Европейската комисия да предложи механизъм за равностойност, който да разреши на английския финансов бранш да продължи да има достъп на континента. Той обаче ще може да бъде анулиран когато и да е от Брюксел.

Ако няма съглашение, за Обединеното кралство ще са използвани регулациите на Световната комерсиална организация - синоними на митнически бариери.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР