Една година преди евроизборите френският президент Еманюел Макрон се появи

...
Една година преди евроизборите френският президент Еманюел Макрон се появи
Коментари Харесай

Предпазлив Макрон брои съмишленици

Една година преди евроизборите френският президент Еманюел Макрон се появи пред Европарламента в Страсбург, където се опита да завоюва благоразположението на евродепутатите. Представянето му обаче остави усещането, че е обуздал най-дръзките си новаторски упоритости.

По време на тричасовото си другарство с европейските избраници Макрон се постара да показа целите си, без да открива фронтове, като в това време разузнае позициите на политическите сили. Затова и неколкократно акцентира, че не принадлежи към никое от показаните в залата политически фамилии. А задачата му е да не затваря вратата към никой европейски политик, който бъде притеглен от концепциите му.

"Макрон пристигна и с цел да преброи съдружниците си, които, наподобява, са в центъра и вляво от центъра на европейския политически набор ", съобщи по този мотив шефът на института "Жак Делор " Себестиан Маяр, представен от Еурактив.

Речта на френския държавен глава бе в подтекста на извършените наскоро парламентарни избори в Унгария. Той не се поколеба да изтъкне ролята на демокрацията и парламентаризма, като разкритикува антилибералните трендове, в лице на които се е трансформирал унгарският министър председател Виктор Орбан. "Отговорът пред лицето на авторитаризма не е властническа народна власт, а престижът на демокрацията ", уточни Макрон, намеквайки транспарантно за държавните управления на Полша и Унгария. Критиката му обаче бе ориентирана освен към Орбан, само че и към безусловната поддръжка, на която той се радва от страна на Европейската национална партия - най-голямата политическа мощ в Европейския парламент.

Както можеше да се чака, депутатите от ЕНП посрещнаха хладно думите на Макрон, въпреки че ръководителят на групата им Манфред Вебер изрази удовлетворение, че Народното събрание в Страсбург посреща проевропейски френски президент. Това обаче не му попречи да изтъкне, че "истинската народна власт не е среща сред Ангела Меркел и Еманюел Макрон и Европа не се свежда до оста Франция - Германия ".

Все отново представителите на ЕНП не демонстрираха единение. Част от тях разкритикуваха представянето на французина, само че други го похвалиха, като това подсказа, че в групата им няма цялостно единогласие и тактиката на Макрон да не къса мостове към никого дава своите плодове.

Френският президент обаче сякаш не помни да спомене най-революционните си хрумвания - тези за общ бюджет и финансов министър на еврозоната. Вместо това предложи въвеждането на нови европейски налози, които да подсигуряват независимостта на Евросъюза и да се преразпределят централно, като особено акцентира на облагането на интернет бизнеса.

Макар че и тези хрумвания не са лишени от нововъведение, те не са толкоз амбициозни, колкото споделените през септември в известната му тирада в Сорбоната, която разбуни духовете на континента. За сметка на това те са съответни и наподобяват изпълними, като в това време не плашат с прекомерността си. А и не трябва да се не помни, че макар рецензиите политиките в Европа се дефинират от синхрона сред Франция и Германия и никакви нововъведения няма да бъдат признати, до момента в който не се чуе тежката дума на Берлин.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР