Една е изключително важната цел на конституционната реформа - да

...
Една е изключително важната цел на конституционната реформа - да
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Целта на конституционната реформа е да има независим съд и ефективна прокуратура

Една е извънредно значимата цел на конституционната промяна - да се обезпечи самостоятелност на съда и ефикасна и отчетна прокуратура. Ако има оттегляне от тази цел, в случай че има оферти, които препятстват да се случи точно това, тогава министърът на правораздаването и министър председателят ще подадат оставка. Това сподели заместник-председателят на ПГ на ПП-ДБ и някогашен правосъден министър Надежда Йорданова в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Този приоритет по думите й е извънредно значим, с цел да върви България напред. „ Ние нямаме право да блокираме това, тъй като всичко друго, което се развива отвън правосъдната система, която има самостоятелен съд, препятства напредъка и това би трябвало да се случи ", уточни Йорданова.

По думите й, в случай че конституционната промяна не се развие в конституционните периоди, защото Конституцията има своята 5-месечна рамка, тогава ще се извърши решението, което са оповестили още при основаването на това ръководство.

„ Към сегашния миг и сътрудниците от ГЕРБ, и сътрудниците от Движение за права и свободи доста ясно декларират, че ще създадат всичко допустимо конституционната промяна да се случи, тъй че да бъде реализирана главната цел - самостоятелен съд и ефикасна и отчетна прокуратура. В част от сътрудниците от ГЕРБ, в това число и от Движение за права и свободи, има осъзнаване, че отстъплението, което се случи 2015 година, беше неточност и че тази неточност би трябвало да бъде поправена ", съобщи Йорданова.

Тя изрази оптимизъм, че ще има още една крачка напред, защото предстоят няколко месеца диспути и прецизиране на текстове и се надява напълно скоро целият този развой да завърши.

Йорданова съобщи, че не е сюрпризирана от мнението на Венецианската комисия. То е извънредно в детайли и на високо експертно равнище, разяснява някогашният правосъден министър. Тя ясно декларира, че предлагането за делене на Висш съдебен съвет по метода, по който е направено, извършва дългогодишните рекомендации към България и реализира стандарта за самостоятелност на съда. „ Има някои рецензии и въпроси и те са свързани с двата мандата на ръководителите на висшите съдилища, на основния прокурор, някои решения във връзка със служебното държавно управление. Аз одобрявам тези мнения, въпроси и рецензии по-скоро с признателност, тъй като когато имаш непряк взор, това те кара да се замислиш и да търсиш по-добро решение. В момента разискванията вървят и се оформя консенсус към някои от тематиките, да вземем за пример че Народното събрание не може да спре да работи за два месеца. Има някои въпроси, които подлежат на спомагателен спор - по този начин се случват нещата в демократичния свят, след спор се взема окончателното решение. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР