Една четвърт (25%) от българите биха напуснали България, за да

...
Една четвърт (25%) от българите биха напуснали България, за да
Коментари Харесай

Преобръщане на нагласите? Само 25% от българите биха емигрирали

Една четвърт (25%) от българите биха напуснали България, с цел да живеят в друга страна, в случай че разполагат с всички нужни документи за това. Мнозинството, или 67%, споделят, че биха останали да живеят тук. Едва 8% не могат да преценяват. Това сочат резултатите от проучване* на международната Асоциация „ Галъп интернешънъл “, извършено измежду 57 страни.



Припомняме, че броене на популацията, извършено през 2021 година от Националния статистически институт, сподели, че през последните 10 години към 344 хиляди българи са напуснали рамките на страната. 

Световната организация, провела изследването обаче регистрира, че през последните години се следи известна смяна на миграционните настройки в страната. България се подрежда по-скоро на задните места в желанието на жителите за живот в чужбина. Желанието за миграция измежду съседите от Гърция (40%), Румъния (38%) и Северна Македония (42%), да вземем за пример, е доста по-силно. Близки до нас в своите настройки пък са страни като Испания (27%), Нидерландия (29%), Швеция (23%) и Австрия (23%).

Обяснение за наклонността има. Явлението може да се дължи частично на продължителната десетилетна миграция към страните от Западна Европа и Северна Америка от 90-те години насам, т.е. който е поискал живот в чужбина, към този момент е отпътувал. Роля играят и фактори като опция за отдалечена работа, повишение на виталния стандарт и достъп до услуги, метод на живот и артикули.

Повечето българи биха избрали да живеят в друга страна за съответно време за обучение и подготовка, както и по-високи приходи, само че не биха останали за непрекъснато.

Нагласите в страната ни са в сходство със междинните за Европейски Съюз. Там приблизително всеки трети би предпочел при опция да живее в друга страна. 59% от европейците пък избират да останат в страната, в която са и в този момент.
Нагласите в международен мащаб
Около 36% от респондентите споделят, че биха живели в друга страната, в случай че имат нужните документи. 59% дават отговор, че биха предпочели да останат, където са, а останалите не могат да преценяват.

Сред другите райони по света желанието за мигриране в друга страна е най-силно в Субсахарска Африка (където 56% от респондентите биха желали да живеят в друга страна при възможност). Следва Латинска Америка (54%). Най-слабо е изразеното предпочитание за живот в чужбина в Южна Азия.



Страните, в които желанието да се мигрира е най-голямо, са Сиера Леоне (84%), Гана (81%) и Нигерия (71%). Най-малко биха желали да живеят в друга страна жителите на Индия (4%), Виетнам (8%), Япония (14%) и други

Най-голямо е желанието за емиграция у младите (до 34 г.). При тях желанието за овакантяване е с 21 пункта повече от това при най-възрастните респонденти (над 55 г.), от които пък единствено 23% споделят, че биха желали да живеят другаде.

Съвсем естествено и приходите са значим претекст за миграция. 62% от респондентите в страни с по-ниски приходи (тези, които са класифицирани от Световната банка като печелещи по-малко от 1085 щатски $ на глава от популацията годишно или по-малко) показват мотивация да живеят в друга страна. Мотивацията спада, в случай че страната, в която човек живее, просперира. Сред страните с високи приходи желанието да се емигрира е към 32%, т.е. половината на регистрираната в най-бедните страни.



*Общо 54 329 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна през интервала август-октомври 2022 година са интервюирани към 1000 души по метода „ лице в лице ", по телефона или онлайн. Участвалите в проучването страни са 57. Статистическата неточност в проучването е в диапазон ±3-5% при поверителен период – 95%.

 
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинемиграция изследване Галъп Интенешънъл българи в чужбина работа в чужбина миграция ПоследниНай-четениОбщество 28 Преобръщане на настройките? Само 25% от българите биха емигрирали Европари 88 Парите за слънчеви панели на покривите ще се забавят Компании 40 TotalEnergies и Air Liquide създават атомна мрежа за камиони Компании 164 „ Китайската Tesla “ към този момент продава електрическите автомобили си в Европа Любопитно 200 Височинни шпионски балони: остаряла идея, нови приложения Компании 228 Apple, Alphabet и Amazon станаха жертва на пониженото търсене Компании 216 FedEx ще редуцира 10% от висшите позиции Накратко 424 Вечерни вести: Бизнесът нападна новия механизъм за МРЗ; ЕЦБ още веднъж подвигна лихвите Енергетика 220 Европейски Съюз е подготвен с „ механизма за пазарна промяна “ Регулации 580 Комисия за защита на конкуренцията ще изследва отначало към този момент утвърдени покупко-продажби на Vivacom Компании 6680 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Телекомуникации 6200 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Бюджет и финанси 5874 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Компании 5042 Собственикът на ДСК придобива още една банка в района Финанси 4817 Ерата на лесните пари свърши и ще боли Политика 3332 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Енергетика 2519 Радев и Вучич дадоха старт на градежа на газовата връзка със Сърбия Х
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР